Фотофиниш за евровота: БСП с една десета пред ГЕРБ, мандатите 6:6

ДПС с двама евродепутати, ВМРО, "Да, България" и "Воля" с по един, сочи прогноза на ЕП

България 18.04.2019 15:20 1579 3
Фотофиниш за евровота: БСП с една десета пред ГЕРБ, мандатите 6:6

Задават се най-оспорваните евроизбори досега у нас, ако се вярва на прогнозата на Европейския парламент,  направени според резултатите от проучванията на агенциите "Алфа рисърч" и "Медиана". Данните сочат, че БСП ще спечели с едва една десета, а заедно с ГЕРБ двете водещи партии ще вземат по 6 мандата от общо 17.

Допитването дава 32,8 на сто за червените срещу 32,7 за ГЕРБ.  Останалите политически сили от нашата страна, които се очаква да излъчат евродепутати, са ДПС (2), ВМРО (1), коалиция "Да, България" (1) и "Воля" (1). "Атака", АБВ и НФСБ не събират достатъчно подкрепа.

От втората половина на март у нас се наблюдава спад в подкрепата за ГЕРБ и ДПС и ръст при поддръжката за БСП, сочат представените данни, без да се коментират причините. Според анализатори обаче най-вероятната причина е скандалът с луксозните апартаменти на занижени цени, купувани от политици от управляващата партия.

Проучванията, използвани за пресмятането на прогнозираните места, не са поръчвани от ЕП, използвани са само данни от надеждни източници, отбелязва институцията.

Изпрати новина