Вицепремерът Томислав Дончев отхвърли съмненията, че е инспирирал "Апартаментгейт", за да удари втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. И увери, че е в добри отношения с него.  

„Аз не искам на никой службата, при нас вътрешно разделение няма, защото лидерската тема не стои, ясно е кой е лидера. Цветанов даде доста детайлно обяснение, доста сложна като характер сделка, нямам други въпроси към него, пък и да имам ще му се обадя и ще го питам”, заяви Дончев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.  

"Аз имам един апартамент в Габрово, мобилен съм и не съм много по недвижимите имоти, обичам да съм там, където има нужда от мен. Темата с апартаментите не е само битов скандал, той има много голям политически магнитуд”, каза Дончев.

„Никога не ходиш някъде, където могат да те освиркат, а само където ще ти ръкопляскат. Само че, когато има такава ситуация, като някой пита за теб или те призовава – аз съм мъжко момче и трябваше да отида. Страхливо и малодушно е да се крия. Не се получи разговор, надявам се разговор да има, там има нужда от добър диалог с институциите, защото проблемът е комплексен”

Вицепремиерът заяви, че чувствителността на обществото в Габрово е по-висока, защото там почти няма малцинства.

„Хората не са расисти, проблемът не е по-тъмния пигмент на кожата. Това е гняв срещу усещането за по-особени права, притежавани от някои. Там чувствителността е обострена – рещу това някой да живее на гърба на другите. Този гняв е справедлив и хората искат конкретни мерки – да няма нагло и демонстрационно поведение”, каза още той.

Дончев се изповяда: Влязох в гнездото на гнева в Габрово, вече съм друг политик и човекУважавам тези, които ми крещяха "Оставка" в лицето толкова, колкото и тези, които ме прегръщат