БСП внесе оригинала на записа по случая "Ало, Банов съм" в Апелативната специализирана прокуратура, в запечатан и нотариално заверен плик. Това съобщиха от пресцентъра на партия.

По думите на депутата Елена Йончева неговата продължителност и съдържание отговорят напълно на електронния запис, предоставен на Специализираната прокуратура. Законно установеният срок за произнасяне е едномесечен.

Припомняме, депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че е намерила оригиналния запис на телефонни разговори с участието на министъра на културата Боил Банов, в които той дава инструкции как да се оформят документи за ремонта на столичното Ларго.

Според нея това е доказателство, че Банов се е опитал да спести неустойка на фирмата-изпълнител на проекта. Записът ще бъде предаден на специализираната прокуратура, обяви Йончева.

"Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване на "Ало, Банов съм" този път", каза депутатката тогава.

Миналата седмица държавното обвинение отказа да започне разследване срещу Банов. Един от основните аргументи бе, че Йончева не е предоставила оригиналния запис на телефонните разговори.

Пред прокуратурата тя бе обяснила, че е намерила файловете на диск в депутатската си поща, презаписала ги и след това унищожила първоначалния носител. Тъй като оригиналът не бе наличен, наблюдаващият прокурор Георги Николов реши, че копието може и да е манипулирано.

Сега Йончева твърди, че разполага с оригиналния файл. От изявлението ѝ не стана ясно как го е намерила. Депутатката обаче обясни, че той е направен на 21 март 2016 г.

"Проверих го записа, той е направен на 21 март 2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на електронния запис-копие, който предоставихме", заяви тя на брифинг в централата на червените.

Пред медиите тя показа и телефона, с който твърди, че са направени записите.