Лидерът на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов отказа да прави първи коментар след победата на ГЕРБ на изборите за европейски парламент. 

Габриел: Имахме един невидим опонент - това е първа негова загуба и втора за неговия менторБойко Борисов прави анализ и оповестява решенията си във вторник

Очаква се след минути преди медиите да говорят кандидатите за евродепутати. Премиерът не присъства в централата на политическата сила. Тази вечер отказ да коментира резултата от евровота направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

БСП мълчи до утре. Не коментират резултати, не коментират съдбата на НиноваЛевицата се разтревожи eдинствено за ниската избирателна активност

"Избирателите изказаха много ясно подкрепата за нашия лидер г-н Борисов и подкрепа за Европа, която дава перспективи. За Европа, която носи полза в ежедневието. Искам да благодаря на колегите от СДС за мобилизацията и на десните формации", заяви по време на пресконференция тази вечер водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел. 

Тя благодари на участниците в тези евроизбори, които не се подадоха на фалша.

"Освен видимите опоненти, имахме и един невидим. Това е първа негова загуба и втора за неговия ментор. Искаме резултати, честност и конкретен ангажимент", каза още Габриел. 

"Нашият лидер г-н Борисов каза, че има един ден за прошка и аз искам да благодаря на всички българи, които днес ни я дадоха. Благодаря от сърце", допълни бившият еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ Мария Габриел. 

Очаква се до вторник да бъде направен внимателен анализ на кампанията и той да бъде представен тогава от лидера на ГЕРБ Бойко  Борисов и Изпълнителната комисия на партията.

ГЕРБ печели безапелационно изборите за европейски парламент, след като водещите социологически агенции дават преднина между 6 и 10% на управляващите, пред основния им опонент на този вот – БСП.

Екзитпола на агенция "Тренд" отрежда първото място на управляващите с 9 на сто разлика пред опозицията, в лицето на БСП.

По данни на социолозите, за партията на премиера са гласували 33,4% от избирателите, а за БСП - 23,6%.

Третото място е за ДПС с 13,6% от гласовете на избирателите.

ВМРО и "Демократична България" също изпращат засега по един свой представител за евродепутат. Гласовете за тях са съответно – 6,7% и 6%.

Ако резултатите се запазят така, ГЕРБ вкарват 7 евродепутати и вдигат резултата си с един, БСП също качват с един мандат от последните евроизбори и взимат 5 места, с което към момента вкарват в европарламента и Сергей Станишев, който е 5 в листата. ДПС губят един мандат и остават с 3, по един има за воеводите от ВМРО и за сините от "Демократична България".

TrafficNews припомня, че още преди евровора премиерът Бойко Борисов обяви, че при каквито и да е разултати, той няма да хвърли оставка, а ще продължи да управлява в коалицията си с Обединените патриоти.

След като Националния съвет на БСП пренареди листата на левицата за евровота, лидерът на червените Корнелия Нинова написа във Facebook: "Пожелавам ви успех!" И допълни, че вече не носи отговорност за резултатите.

По информация на TrafficNews обаче, вътрешната опозиция едва ли ще остави лидерката да се измъкне толкова лесно и председателското й кресло вероятно ще бъде поставено под въпрос.

Само преди две седмици социологически агенции даваха преднина на БСП пред ГЕРБ, но в последните дни трендът се обърна. 

ГЕРБ

Мария Габриел
Андрей Ковачев
Андрей Новаков
Ева Майдел
Асим Адемов
Александър Йорданов
Лиляна Павлова

БСП

Елена Йончева
Петър Витанов
Цветелина Пенкова
Иво Христов
Сергей Станишев

ДПС

Мустафа Карадайъ
Делян Пеевски
Илхан Кючук

ВМРО
Ангел Джамбазки

"Демократична България"

Радан Кънев

Всички наши европредставители ще се разписват месечно под 8757 евро бруто заплата. След удръжки чисто ще получават €6824. Те имат право и на представителни разходи, които се равняват на 4000 евро на месец.

Сметката = 13 346 лева.