Дълги разходки на Бунарджика, снимки в Цар-Симеоновата градина, театри и кафета… това е част от живота на пловдивската бохема преди около век. Това показват снимки, направени през първите десетилетия на 20-и век - около 1920-1930 година, на няколко пловдивски семейства. Уникални кадри, запечатали не само лица, но изгледи от града, които към днешна дата са напълно променени. Разликата с настоящето е единствено, че снимките са черно-бели, иначе позите са същите.

Дамите се кипрят за снимка и позират като истински кокони. Правят си дълги разходки из пловдивските забележителности и не пропускат да уловят нито един момент. Снимките са публикувани във фейсбук страницата „Ретро Пловдив”, но за съжаление няма информация кои са семействата, запечатани на лентите.

Можем само да предполагаме с какво се занимават и какво са обичали да правят. Най-вероятно са работили в сферата на търговията с тютюн, тъй като имат много снимки на посещения в Родопите, които може би са били по бизнес. Едно е сигурно – снимките са направени от богати хора, на които определено не им се е свидила фотографската лентата. (За това време фотографиите са били лукс и хората са си позволявали по една-две.) За материалното им положение свидетелстват тоалетите и автомобилите.

Ето и част от фотосите от албума:

Няколко снимки, направени по време на разходка на Бунарджика:

В Цар-Симеоновата градина:

С лодка в езерето - сега Пеещите фонтани

Разходка край Марица

На театър:

В кръчмата:

 

Игра в махалата:

На двора:

В Родопите за тютюн:

Пози с добитък, предполага се, че снимките са напарвени в района на днешно Коматево:

Шествие под тепетата:

Снимки с лъскави автомобили