Първият ни герой е човекът, описал деветте кръга на Ада – Данте Алигиери. Приживе класикът е бил изгонен от Флоренция и обявен за еретик. След смъртта си е бил погребан в една от църквите в Равена. Като при повечето гении, Данте получава признание посмъртно. Тогава е взето решение да се направи тържествено погребение във Флоренция. При отварянето на гроба, той се оказал празен. Според легендата останките на Алигиери били скрити от монасите-францисканци, защото са се страхували от гнева на папата, който искал да се разправи останките на еретика. В крайна прахът на Данте е открит по време на реставрация, в ниша в църквата Сан Франческо.

Вторият човек, чиито останки имат интересна съдба е руският писател Николай Гогол. Той и приживе е бил известен със странностите си, като например пословичният страх да не бъде погребан жив. През 1931 година съветската власт решава да премести гроба на писателя, а при ексхумацията се оказало, че главата на Гогол… липсва. Интересното е, че и досега не е намерена.

Последната история е скорошна. В новогодишната нощ на 2013-та година апаши са опитали да откраднат урната бащата на психоанализа Зигмунд Фройд. Опитът се е случил в лондонския крематориум Golders Green. Това, което са успели да направят вандалите е да разрушат древногръцката урна, в която се пазят останките на Фройд и жена му. Останките не са били откраднати.

Превод и редакция: Trafficnews.bg