Има няколко улици, кръстени на дати в Пловдив. Бул. "Шести септември", " 11 август", " 4 януари". Последната е наистина забележителна - на нея са Балабановата къща, Арменското училище, паметникът на Пейо Яворов в Стария град, а в продължението си води до бившата Първа мъжка гимназия, в която са учили седем министър-председатели и църквата "Св.св. Кирил и Методий".
 
Малцина обаче знаят защо носи това име поради простата причина, че промяната на календара налага в съвременното историческо съзнание друга дата- 16 януари. По стар стил на четвъртия ден от първия месец на 1878 точно по тази улица е влязъл в Пловдив генерал Гурко,  за да обяви Освобождението на града.
 
След опожаряването на Стара Загора, подобна заплаха тегне и над "перлата" на Османската империя - Пловдив. Затова в освобождението на града голяма роля играе изненадата. Генерал Гурко изпраща отряд драгуни начело с младия капитан Бураго, които създават впечатление, че много по-многобройна част влиза в града. Битките се изтеглят извън Пловдив, в селата в Родопската яка, а на Централна гара така и остава сервираната вечеря на Сюлейман паша.
 
Наименованието на улицата, по която е влязъл в централната част на града отрядът на генерал Гурко, не е променяно след новия календар, затова и мнозина не знаят какво точно означава датата. От всички знакови дати, свързани с историята на Пловдив, само датата 6-ти септември не се променя и Съединението се чества на същия ден, макар и след въвеждането на новия календар тя би трябвало също да се измести с 12-13 дни назад. До такава степен съчетанието е влязло в речника на хората.