Община Пловдив ще увеличи средствата за ремонт на Градската художествена галерия в Стария град с 400 000 лв. с ДДС, тъй като нито един кандидат не се е явил на публичната процедура, обявена през април.

Тогава ГХГ публикува обявата за обществената поръчка за реставрацията и реиновирането на сградата, в която е подредена постоянната експозиция. Заложените средства бяха на стойност 875 000 лв. без ДДС според разчетите на проектантите арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева и арх. Иван Костадинов. Срокът за изпълнение бе 10 месеца.

Наложи се да завишим парите за ремонта, защото няма желаещи да го изпълнят. Не знам какво ще правим, ако и при тези условия - 1,5 млн. лв., няма кандидати, обяви Иван Тотев.

Според изготвения проект след ремонта многократно ще бъде увеличена експозиционната площ с помощта на предстенна обшивка, която ще обхожда фасадните стени с изключение на главната фасада. Ще бъде подменена дървената дограма по модел на оригиналната, но с изключение на главната фасада, всички останали прозорци ще останат скрити зад обшивката, без това да личи, ако се гледа отвън. Библиотеката на втория част и част от подпокривния етаж също ще влезе в обемите на експозиционните площи. Ограничаването на естествената светлина ще позволи с постоянно изкуствено осветление вградено в окачени тавани да бъдат по-добре експонирани съкровищата в галерията.