Каквато и да беше визията на общинската управа за ролята на палмите в разхубавяването на градския пейзаж в Пловдив, тя сигурно работи само през лятото. Палми започнаха да се садят през 2009 година, спряха три години по-късно, а след още три се отказаха публично от идеята, защото пловдивчани били против. Мисля, че на пловдивчани отдавна им е все едно, но истината е, че през зимата палмите в центъра, които оцеляха, приличат на всичко друго, но не и на украшение. Добрият вкус ме възпира да споделя на какво точно ми приличат.


А всъщност в Пловдив палми виреят отдавна, развиват се и са много красиви. Историята датира някъде от началото на 70-те, когато делегация от братска Куба идва в България и за подарък оставят няколко сандъчета с палми. Хората, обаче, за разлика, от общинската управа, са проучили кои точно палми имат място в нашия климат.

Носят Trachycarpus, които са студоустойчиви. Палмите остават в Историческия музей на Небет тепе, който тогава показваше постиженията на социализма. Години наред човек от персонала се е грижел лятото да изнася сандъчетата, зимата да ги прибира. Палмите ставали все по-големи, а една есен той се залежал болен и никой не се сетил да прибере палмите на топло. Когато паднал сняг, се усетили, но било късно.

Оттогава, може би от началото на 80-те, започва и същинското приключение на пловдивските палми, които растат нагоре и наистина са много красиви. Издържали са геройски и минус 20 градуса през 1985 - 86-а. На 6 януари 1993 в Пловдив е отмерена температура минус 27.5 градуса, палмите пак оцеляват. Така те добавят в ботаническото си име и България.

В момента се продават в разсадник край Пловдив, откъдето твърдят, че могат да виреят без зимна защита в Родопската яка и всички ниски планински склонове около Горнотракийската низина (от Белово до Карлово и т.н.), района от Кресна до Петрич, Ивайловградско, Свиленградско, Сливенско и повечето южни склонове на Стара Планина, а също и южното Черноморие.

Ако пловдивските общинари през 2009-а бяха проучили тия подробности, щяха да засадят същия сорт. А не някакъв друг, очевидно, който се нуждае от плътна найлонова пелена през зимата и единствено боде очите на пловдивчани. Добре, че идва пролет. Впрочем модата на палмите мина, някои загинаха, други бяха преместени, вече се садят само доказани видове дървета, които са характерни за почвата и климата ни.