Лъвът – символът на силата, храбростта и властта. В българската народна митология той е символ на висша, божествена мощ, на благородство, спокойствие, благоразумие и справедливост. Скулптури на това величествено животно можем да открием на много места в София, а поводите са  различни.

Когато стане дума за лъвовете в столица всички се сещат за "Лъвов мост". Първото име на това възлово за София кръстовище е "Шареният мост". Проекта е на Вацлав Прошек, а изпълнението му става в годините 1889 – 1890.

Лъвовете символизират четирима българи обесени в близост до мястото. Те са изработени от виенската фирма "Филип Ваагнер Биро" и са поставени през 1891 г.

Статуя на лъв има и пред Паметника на Незнайния воин. Разположен е на южната страна на базиликата "Света София". Монументът е поставен като възпоменание на хилядите български войници, загинали за родината. Дело е на известния скулптор Андрей Николов. Официално е открит 1941 година.

Лъвът пред НДК е в памет на загиналите войници от Първи софийски и Шести търновски пехотни полкове. Войнишкият мемориал е бил открит през 1934 от Цар Борис III. Бронзовият лъв, изваян преди повече от 85 години от Михаил Михайлов. Дълго време статуята заедно с част от плочите с имената на войниците се е съхранявала в Националния военно-исторически музей, но през 2017 беше възстановен на мястото на паметника "1300 години България".

Лъвовете пред Съдебната палата са дело на Величко Минеков и са поставени през 1985 г. на парадното стълбище. Преди това в същата страда се помещаваше Националния исторически музей.

Два лъва ревниво пазят университетската библиотека като в лапите си държат сфери – символ на знанието. Автор на скулптурите, стоящи пред централния вход - проф. Любен Димитров Любен Димитров реализира проекта си през 1932 г., току-що завършил образованието си в Художествената академия. Критичен към работата си той неколкократно е подчертавал, че фигурите са били отлети от занаятчия в една леярна в покрайнините на София, при много тежки условия и затова отделни детайли не са достатъчно прецизно изработени.

Министерството на вътрешните работи също има своя лъв. Той е изработен от камък и е дело на скулптора Марко Марков. Дебнещата поза, която е заел пред входа на министерството, се отличава от всички други в града. Случайност ли е изражението му? Едва ли.

В двора на Военна академия има паметник свързан с историята на българската войска. Върху Площада на българския офицер е изработена Колона с випуските на Военното училище и паметник на Георги Стойков Раковски, които официално са открити през 1934 г. а в основата ѝ са разположени статуи на четири лъва, символизиращи силата и храбростта на българските воини. За съжаление не знам кой е скулпторът, сътворил тези величествени фигури, но според служители на Военноисторическа библиотека вероятно изпълнител е чешкият архитект Антонин Колар, по чийто проект е изграден главния корпус.