Американският театър Trap Door Theater ще постави на сцената си в Чикаго пиесата „Няма ток за електрическия стол“ от пловдивчанина Александър Секулов. Върви кастинг за ролята на екзекутора в представлението, а премиерата е планирана за втората половина на октомври.

Спектакълът „Няма ток за електрическия стол“ бе представен пред публика за първи път на 11 септември 2015 г. в Камерната зала на Пловдивския драматичен театър. Постановката е дело на Лилия Абаджиева, сценографията – на Васил Абаджиев. Ролята на осъдения изпълнява Калин Врачански, а на колебаещия се екзекутор – Красимир Доков. Само няколко месеца по-късно пиесата на Александър Секулов получи признанието на професионалната гилдия и бе отличена с „Аскеер“ за драматургия. Представлението и днес е част от афиша на Пловдивския театър.

„Няма ток за електрическия стол” поставя в катастрофична ситуация двама мъже – екзекутор и осъден. Те не знаят какво се случва зад стените на камерата за изпълнение на смъртни присъди. Един срещу друг, един с друг трябва да решат дали да продължат да спазват правилата на света до този момент или да приемат нови. И кой ще определи новите правила: екзекуторът, осъденият? Или някой друг?

Интересът на американската театрална общност към „Няма ток за електрическия стол“ е поредното признание за Александър Секулов през тази година. В момента БНТ снима детски сериал по романа му „Островът“. В театъра пък при огромен успех и нестихващ интерес на публиката се играе „Дебелянов и ангелите“ на режисьора Диана Добрева, а Секулов е автор на драматизацията.

 

Ето и кой ще реализира театралната версия на „Няма ток за електрическия стол“ в Щатите:

„Трап доор тиътър“ e театрална трупа, ситуирана в Чикаго. Артистичният й директор Беата Пилч определя мисията й като търсене на предизвикателни текстове за сцена по целия свят. Основана през 1990 г., Trap Door започва като номадска трупа, развълнувала европейската публика на Стокхолм, Берлин, Закопане и Париж със своя въздействащ авангарден експресионизъм.

Златомир Молдовански е американски актьор и режисьор от български произход, започнал творческия си път като дете на сцената на пловдивския театър. Завършил е Бирмингамската консерватория по класически театър, с магистратура по актьорско майсторство и драматургия в Консерватория „Асоло" и бакалаварска степен по драматичен театър в Консерваторията в Синсинати. Член на актьорските съюзи на САЩ и Канада. Играл е на Театралния фестивал в Стратфорд, Онтарио, в Театър „Лукинглас", Театър „Крийд", Театър „Асоло", Театър „Профайлс", „Дрилинг Къмпани", „Ню Стейдж Колектив", както и в американския сериал „Madam Secretary". Моноспектакълът му „Допустимо ли е?", по разкази на Чудомир, се играе пред пълни салони във Флорида, Ню Йорк, Чикаго, Минесота, Колорадо и Онтарио.