На 18 юни ще бъде открита изложба от 40 черно-бели фотографии "21 август 1968: краят на пражката пролет". Събитието се осъществява със съдействието на Почетното консулство на Чешката република в Пловдив и Чешкия център.

Уникалните снимки ще могат да бъдат разгледани от 11 часа във фоайето на Дома на културата "Борис Христов" (ул. "Гладстон" 15), а техен куратор е чешката фотографка Дана Киндрова. Тя самата също е фотограф и темата за съветските войски не й е чужда. През 1990 – 1991 г. заснема оттеглянето им от Чехословакия, а впоследствие, след като преди 15 години издава публикация на тази тема, решава да събира фотографии, запечатали тяхното „пристигане“. В продължение на четири години Киндрова издирва снимки не само сред фотографи, наследници на авторски права, колекционери, но и в архивите на много институции.

Изложбата представя подбор на снимки от август 1968 г. от общо 19 фотографи и от пет архива. Има кадри и от архива на Чехословашката телеграфна агенция, Северночешкия музей в Либерец. Фотографии е предоставила и бившата главна редакторка на списание „Чехословашка фотография“ Алена Шоуркова, която се сдобива с тях след като неизвестен автор пуска снимките в пощенската й кутия.

Снимките са отпечатани върху пенокартон. Това не са увеличени оригинали, тъй като през 70-те и 80-те години в Чехословакия не е било възможно да се показват фотографии, запечатали нахлуването на войските и авторите старателно са пазили негативите.

Всички фотографии са разпечатани от сканирани копия, направени от оригиналните негативи и благодарение на тази техника качеството им е много добро.

„Военната окупация на Чехословакия позволява на консервативните сили в комунистическата партия да спрат демократизацията на обществото, да овладеят ситуацията и да сключат договор за временното пребиваване на съветските войски. Това „временно пребиваване“ продължава през следващите две десетилетия. На чехословашка територия, в рамките на наложения договор, се настанява т. нар. Централна група войски на Съветската армия, която наброява приблизително седемдесет и пет хиляди войници, разполагащи с тежко оборудване и самолети.“ /Дана Киндрова/