Слънчев кадър от средата на 1980-те показва как е вървял животът на Главната улица в Пловдив, която тогава се е наричала „Васил Коларов“. Пловдивчани се разхождат аристократично по бели мраморни плочи, които са поставени някъде около 1980 г., след като улицата става пешеходна.

Мнозина възрастни жители на града и до днес не могат да прежалят мрамора и да засвидетелстват на сегашната настилка същите свидни чувства. На преден план се виждат две ученички, които носят характерните за онази епоха сини ученически униформи.

Фотографията е в състояние да събуди сладки спомени у всеки, който се отбивал в един или друг магазин, в бижутерията, бутика, сладкарницата или в галерията. На балконите и по покривите стърчат старовремските аналогови антени, с които гражданите ловяха Първа и Втора програма на единствената телевизия.

Видно е, че тогавашната мода е била доста по-консервативна, мъжете до един са с дълги панталони в жегата, дамите също са по-облечени макар и да се срещат минижупи.  Някои от фасадите на сградите определено са били по-добре поддържани преди трийсетина години.

Фотография: Спомени от Народната република