„Това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му и една много голяма река тече съвсем близо до него. Това е Хебър, а градът е дело на известния Филип…”

Така древногръцкият писател Лукиан Самосатски  описва този град. Той има много имена – Евмолпия, Филипопол, Тримонциум, Пулпудева, Пълдин, Пловдив, но всички го наричат „най-стар, най-голям и прекрасен град”.

Евлия Челеби изброява десетте големи града в Европейска Турция – Одрин, Солун, Сяр, Лариса, София, Булград, Буда, Сараево, Скопие – и най-накрая отбелязва Пловдив, „който е най-хубав от всичките”. А на него може да се вярва, защото 40 години обикаля Империята и Европа.

Но все пак това са ориенталските представи за града. За пет века неговите османски владетели са изградили няколко бани, десетина хана, петдесетина джамии, от които впечатляват само три-четири. Няма градоустройствен план, улиците са криви, прашни през лятото и кални през зимата. Красивите къщи по тепетата са дело на български майстори по поръчка на православни  чорбаджии. Само след няколко десетилетия Пловдив ще придобие ново европейско градоустройство и облик, а османският град ще остане само спомен за отминали векове на безвремие.

Най-ранните фотографии на Пловдив през XIX век са запечатали образа на града, определян като една от перлите на Османската империя. Те потвърждават думите на пътешествениците от предните векове, които описват града с „хубави градени улици, бани, джамии, кервансараи, ханища и красиви едноетажни и двуетажни гивгирени дворци и къщи по тепетата”. Едни от най-ценните фотодокументални свидетелства са направени от Димитър Кавра, Георги Данчов – Зографина, братя Карастоянови, братя Кацарови, Вацлав Велебни, Никола Стаменов, Андрей Андреев и др., които са запечатали образите на улици и площади, на много сгради, които днес ги няма или са напълно променени.

Техните фотографии са съхранили отпечатъка на онзи пловдивски дух и очарование, които и днес са в основата на нашето самочувствие, че живеем в най-стария жив град на Европа, в който поне шест световни цивилизации са оставили своите следи. Град заслужено определен като културна столица на Европа през 2019 година.

Това е само част от летописа за миналото на вечния град…

TrafficNews.bg