16 април е рождения ден на българската авиация. На този ден самолетът „Албатрос“ с екипаж поручик Продан Таракчиев и поручик Радул Милков получава задача да разузнае позициите на османските части в района на крепостта Одрин. Двамата се отправят на мисията си, която е доста опасна, тъй като предвид нивото на технологично развитие самолетите тогава летят ниско и с малка скорост, което ги прави уязвими не само за картечници, но и за пушки. В хода на успешно изпълнената мисия, те добавят и нещо от себе си. Вземат на борда на самолета няколко гранити, които са хвърлени в района на гарата Караагач.

При кацането си обратно, самолетът дефектира, но той, заедно със своя екипаж остава завинаги в историята – първият боен полет.

Балканската война, в хода на която българската армия не просто смазва враговете, но дава сериозен принос към развитието на военното дело, се оказва добра възможност за използването на авиационните технологии. На 30 октомври 1913 години пак край Одрин за пръв път жена участва в боен полет. Тогава милосърдната сестра Райна Касабова участва в боен полет, при който хвърля от самолета позиви с призив за спиране на безсмислените кръвопролития.

В следващите години уменията на българските бойни пилоти се усъвършенстват и „аеропланните отделения“ стават неизменна част от българската армия.

Краят на Първата световна война и ограниченията на Ньойския диктат забавят развитието на бойната ни авиация, но в края на 30-те години на ХХ век бойната ни авиация отново заема своето място. А през Втората световна война храбростта на пилотите ни изписва със златни букви името на България по време на битките „Давид срещу Голиат“, които водят за защита на родното небе, както и след това – при разгрома на нацистка Германия.

Честит празник на военната ни авиация и на цяла България! Да пожелаем на нашите пилоти, добро здраве, достатъчен нальот, качествена техника, да бъдат достойни синове на България, за да се гордеем с тях, както с полковник Дянко Марков, един от последните царски „орли“, който макар и на 96 години продължава да бъде пример за достойнство, чест, доблест и хуманизъм.

В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.