Мъже с автомати на всяка крачка, военни и полиция на всеки метър и стотици екзалтирани души, които чакат с часове, за да помахат на височайшите гости на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков.  Така описват спомените си пловдивчани, които живеят в квартал Христо Смирненски край жп линията, известна като Глухата.  

От десетилетия неизползваемата линия, която пресича района от улица „София” до булевард „Копривщица”, бе символ на квартала, но като много неща – и  нейното време дойде… От нея остана само спомен, като този за държавниците по соца, които я използваха, за да стигнат по-бързо до лечебното аязмо на Хисаря. Сред тях са Великият вожд на Северна Корея Ким Ир Сен и лидерът на ГДР Ерих Хонекер, както и редица други важни дейци на комунистическия интернационал.

Каква е историята на линията?

Глухата линия е част от военните жп връзки, които са били строени през 50-те и 60-те години на миналия век. Идеята им била при евентуални бомбардировки на централните гари да има връзки, които да позволят  преминаването на влакове от единия до другия край на страната.

Въпросната връзка е била пряк път от жп линията София – Пловдив към тази за гара „Филипово”. По този начин, ако нещо стане на Централна гара в Пловдив, влаковете от София към Бургас са можели директно да минат през нея.

Тя така и не е използвана за военни цели, но е влязла в употреба при посещенията на лидери на държави от Коминтерна.  При второто посещение на Ким Ир Сен в България през 1975 година, той за първи път минава през тази линия.

„Влакът с Тодор Живков и Ким Ир Сен мина през тази линия, за да се избегне неудобството при прикачванията. Ако не бяха минали по нея, те трябваше да отидат до Централна гара в Пловдив, оттам вагоните да бъдат прикачени по другата линия за гара „Филипово” и оттам за Хисаря. С тази връзка обаче всичко това е било спестено”, разказа дългогодишния служител на БДЖ Таньо Танев.

Ким Ир Сен минава оттам и през 1984 година. Пловдивчани си спомнят и какви мерки за сигурност е имало при неговото посещение.

„Навсякъде имаше мъже с автомати. Предишния ден от УБО бяха минали и предупредиха по къщите, че не трябва да снимаме и да се показваме по прозорците, когато влакът минава. Всички, които искаха да махат на Ким Ир Сен и Тодор Живков, трябваше предварително да се запишат и да бъдат на определени позиции”, разказва Иванка Денчева, която живее на метри от жп линията

Любопитното е, че Ким Ир Сен е пътувал единствено с личния си влак.

При визитата  му у нас, към "Витоша експрес" е прикачен към неговия правителствен влак и внушителната композиция от над 20 вагона поема от Димитровград  към София, а след това и Хисаря.

Всеизвестно е, че Великият вожд е имал фикцията да живее до 100 години. Той е изучвал всички места, които имат лечебен характер и неведнъж ги е посещавал, както и в случая с Хисаря. В крайна сметка неговата мечта да чукне век не се осъществява и той си отива на 82 години, като остава в историята.

Някогашните маршрути на севернокорейския лидер също отиват в историята и Глухата линия е напът да стане и невидима. Емблемата на квартал Смирненски за доста поколения бе премахната в голямата си част. Ненужните релси, „забравили” от десетилетия за предназначението си, ще бъдат изтръгнати и демонтирани. Дай боже, това, което ще се случи на тяхно място, да е достатъчно обмислено и разумно, управниците в Пловдив да не останат глухи за мнението на съгражданите си, че те да съжаляват за Глухата си линия. 

Ето и ВИДЕО от посещението на Ким Ир Сен в България.