Празникът на ВВС е повод да си спомним за това, че българското командване първо използва самолет за ефективни бойни действия. Той е повод и да си припомним и за първата българска въздушна победа и за нейния автор.

По време на Първата световна война самолетите навлизат масово във въоръжените сили на воюващите държави. На 08 юли 1917 българското командване получава информация, че в небето край Петрич летят шест вражески самолети. Там са изпратени два български самолети, пилотирани поручик Иван Узунов и поручик Владимир Балан, които да посрещнат във въздуха враговете.

Пилотираните от тях самолети Roland D.II влизат в схватка с вражеските. В завързалата се схватка картечният огън на Владимир Балан поразява единият вражески самолет, водач на ескадрилата. Неговият пилот капитан О`Дуайър е принуден да кацне аварийно край Петрич, където попада в плен.

Победителят в тази Владимир Балан е син на големият български учен професор Александър Теодоров-Балан, автор на над 800 научни заглавия. Негови братя са преподавателят по медицина Милко Балан и Станислав Балан, дипломат и личен секретар на цар Борис III.

След края на войната Владимир Балан се отдава на авиацията. Завършва като авиационен инженер в Германия, където остава да работи няколко години. След връщането си в България той става директор на самолетния завод в Казанлък, в който до 1945 година България произвежда самолети.

В края на септември 1944 година Владимир Балан е изведен от дома си от група комунисти, предвождани от масовия убиец Лев Главинчев и изчезва за винаги. Така завършва живота на първия български въздушен ас, а след това и самолетостроител.

Автор: адв. Станислав Станев

Адвокат Станев е член на Адвокатска колегия  Пловдив и автор на TrafficNews.bg

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.