Едва ли името Маргарете Гертруда Зеле е познато на много хора. За Мата Хари обаче знаят всички. На този ден преди век красивата шпионка е екзекутирана в Париж. Маргарете Зеле е родена на 7 август 1876 година в холандския град Леуварден. Тя е второто дете и единствена дъщеря на Адам Зеле и съпругата му Анте ван дер Мелен, които имат още трима сина.

Бащата е собственик на магазин за шапки и получава добър доход от вложения в нефтодобивната промишленост. Четирите му деца посещават елитно училище, но животът на семейството се преобръща, когато Адам Зеле банкрутира. 

Маргарете е на 13 години, когато родителите й се развеждат, а само две години по-късно майка й умира. Първоначално Адам Зеле изпраща дъщеря си при своя кръстник в северната част на Холандия, но по-късно Маргарете е записана в училище за преподавателки в град Лайден, Южна Холандия, пише Dir.bg. Там младата красавица за първи път разбира, че може да очарова мъжете и съблазнява директора на училището. 

Избухва голям скандал. Кръстникът й веднага я прибира вкъщи, но докосналата се до свободата Маргарете не иска да живее в дома му, където правилата са строги. Няколко месеца по-късно девойката отива при чичо си в Хага. Там обаче се оказва, че ситуацията не е много по-различна. 

Затова и 19-годишната девойка бързо се ориентира към избора на съпруг. Във вестник с обяви на ергени, търсещи си жена, Маргарете открива 39-годишния Рудолф Маклеод - офицер от холандската колониална армия. Двамата се женят и живеят първо на остров Ява, а след това и на остров Суматра. Маргарете ражда две деца, но семейният живот никак не е лек. Офицерът има избухлив нрав и слабост към алкохола.

Именно в Индонезия обаче младата Маргарете открива магията на танца и започва да посещава танцова школа, където изучава не само индонезийските традиции, но и националните танци. Там тя за първи път се нарича Мата Хари, което в буквален превод означава "Окото на деня". 

През 1899 г. нова трагедия застига Маргарете Маклеод. 2-годишният й син умира, а едногодишната й дъщеря едва оцелява. Според най-разпространената версия децата са отровени от гувернантката си.

Три години по-късно Маргарете и Рудолф се връщат в Холандия. Бракът им обаче е разбит и двамата се развеждат. Оцелялото момиченце остава при бащата, а Маргарете заминава за Париж.

Първоначално холандката се опитва да стане модел на художници, но е отхвърлена заради малкия си бюст. През 1905 г. Маргарете, вече представяща се като Мата Хари, се появява на сцената във френската столица. Еротичният й танц приключва, когато остава само по гривни и перлено колие. Така се ражда легендата Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. 

Холандката прави гастроли в Монако, Германия и други европейски страни. По това време сексапилната брюнетка има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политици, от които получава множество скъпи подаръци. Кариерата ѝ на танцьорка трае от 1905 до 1912 г., но след това пътуванията й из Европа стават все по-трудни. Някои историци считат, че Мата Хари завършва немска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, но няма исторически документи, които да го потвърдят. 

Кога точно е била вербувана холандската танцьорка и до днес остава не е ясно. Френското контраразузнаване смята, че Мата Хари е била вербувана от Берлин още преди Първата световна война. 

Първата информация за това, че жена шпионира в полза на Германия, французите получават през 1916 г. Когато Мата Хара разбира, че е разкрита, тя сама отива при френските контраразузнавачи и предлага услугите си. За да проверят новата си агентка, в началото на 1917 г. френските служби я пращат с незначителна мисия в Мадрид. 

По време на престоя ѝ там, французите прихващат военно съобщение от германското посолство в Мадрид до Берлин, в което се говори за френски агент H-21, който трябва да се върне в Париж - това е номерът на Мата. 

На 13 февруари 1917 г. във френската столица службите претърсват хотелската ѝ стая и макар да не намират убедителни доказателства, я арестуват и обвиняват, че работи за германците. Мата Хари е изпратена в затвора в Сен Лазар. По време на четиримесечните разпити холандката твърди, че е невинна и няма никаква връзка с немското разузнаване, освен любовните си връзки с офицери от Берлин. 

Въпреки това на 25 юли 1917 г. Мата Хари е призната за виновна по обвинение в шпионаж в полза на Германия и в дезинформация на френските разузнавателни служби по време на Първата световна война и е осъдена на смърт. Прокурорът Андре Морне заявява, че "вредите, нанесени от тази жена, са неописуеми" и я нарича "най-великата шпионка на века".

41-годишната Маргарете е екзекутирана в Париж в ранната утрин на 15 октомври 1917 г. Легендата разказва, че се е изправила пред отряда за разстрел облечена в кадифено наметало с пух по краищата, носела шапка с голяма периферия, изпратила въздушна целувка на войниците с пушките и до последно не отместила поглед от тях. 

Тъй като никой от нейните роднини не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954 г., когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 г., които сочат, че музеят е получил и нейните тленни останки, но те също не могат да бъдат открити.