Изложба „Лечението през Античността и Средновековието” бе открита в Старинна Аптека „Хипократ” в Пловдив. Пет информационни табла представят древни лечители, лечебни центрове през този период, лекарствени средства и начини за тяхното приготвяне, съхранение на медикаменти и фармацевтични инструменти.

Споменати са също и някои светци-лечители и значението на манастирите като лечебни центрове. Събирането на информацията е плод на тригодишен изследователски труд, като целта е да се проследи връзката между дългогодишните лечебни традиции по нашите земи и фармацията от 19-ти век.

В аптеката се проведе и демонстрация-експеримент на три стари рецепти от първата половина на 19-ти и началото на 20-ти век: за възпален стомах; за бронхит; за рани, навяхвания и изкълчвания. Те са записани от учителя Никола Събчев от град Чирпан.

По-късно през деня мобилната изложба „Вазовият Сопот”, собственост на къща музей „Иван Вазов” в Сопот, гостува в Стария град. Тя бе подредена в приземния етаж на  къща „Стамболян”. Експозицията включва 14 тематични табла: Роден град, Семейство, Роден Дом, Сопот в творчеството на Иван Вазов, „Под игото” и други.

Акцентът е поставен върху значимостта на фамилията Вазови, значението на Сопот върху формиране личността на младия Вазов, творбите на Вазов за родния му град. Освен таблата са представени и експонати от фонда на музея в Сопот.

„Изложбата е създадена преди 2 години, по повод 165 години от рождението на големия български писател и 80 години от откриването на къща-музей „Иван Вазов” в Сопот. Експозицията е обиколила много места в страната, сред които Батак, Добрич, село Ветрен, Мездра и др.

Миналата година е гостувала в Пловдив на НБ „Иван Вазов”, а сега е тук за Празниците на Стария град 2017”, обясни Стефан Филчев, директор на къща-музей „Иван Вазов”. Той показа служебник, принадлежал на йеромонах Викентий от Араповския манастир. „Когато Сопот изгаря, Викентий приютява Съба Вазова, майката на Иван Вазов и две от най-малките й деца - Борис и Владимир, както и баба Ана (Вазовата баба). Този дякон Викентий служи и като прототип от романа „Под игото” със своя характер - благ и милостив”, разказа Филчев.

Специално за пловдивската публика са показани посмъртната маска на „патриарха на българската литература“, ценни вещи и оригинални ръкописи от фонда на музея.Изложбата може да бъде разгледана до 17 ноември 2017 г.

На  първия етаж в къща „Стамболян” бе излъчен документалният филм „Светът ДиКиро”, продукция на БНТ Пловдив. В него се проследяват житейският и творчески път на големия български художник Димитър Киров.

Димитър Киров, известен като ДиКиро, е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул. През 1959 г. завършва Художествената академия „Николай Павлович”, „Монументална и декоративна живопис” при проф. Богданов.

Твори в областта на живописта и монументалното изкуство (фрески, мозайка, сграфито). Големият художник живее и работи в Пловдив. Има над 30 изложби в страната и чужбина.Негови картини притежават Националната художествена галерия и много галерии, музеи и частни колекции в България, Армения, Белгия, Венецуела, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Испания, Канада, Кипър, Мексико, Русия, Турция, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция, Япония. Носител е на престижни държавни и художнически отличия, включително и наградата Пловдив (1967 г.) за изобразително изкуство.