В старата столица Велико Търново  създават първи и единствен по рода си у нас парк-музей с миниатюри! Обектът е наречен "Търновград – духът на хилядолетна история" и ще представя в макети най-известните културни забележителности и исторически паметници от цялата страна. 

Паркът е разположен в подножието на емблематичната крепост Царевец и ще може да бъде посетен в края на септември, предава България он еър. Идеята за построяването на подобен парк-музей с миниатюри у нас е на украинския предприемач Александър Николаевич.

"Избрах Велико Търново първо, защото е старата столица на България, второ, защото е център на страната и друго място просто не може да бъде. А и има вече създаден добър туристически поток!", отбеляза той.

Александър вече е създал подобни паркове в страни като Украйна, Русия, Грузия, Полша и Холандия.

"Макетите са наше производство, ние в Украйна имаме големи макетни ателиета. Изработени са от специални пластмаси, които могат да издържат на сериозни климатични условия от -40 до +50 градуса!", сподели украинецът.

Така в края на септември тук ще могат да бъдат видени макети на храм-паметника Александър Невски, Рилския манастир, нос Калиакра и Народното събрание. Предвижда се техният брой да бъде 63, а мащабът – 1:25. 

"За туристите, особено западните, които не знаят историята на България, ще има специално подготвени екскурзоводи, които ще разказват тази сграда какво символизира, кога е построена и т.н.", обясни Николаевич.

Инвестицията на украинеца възлиза на около 3 млн. евро, а наетата от общината площ – 15 дка. Паркът-музей ще бъде открит на 22 септември.