Колежът „Св. Августин" отваря врати на 3 януари 1884 г., благодарение на успенският свещеник Александър Шилие. Училището започва само с десет ученици, но бързо се развива в пълно средно католическо учебно заведение, съобщава PlovdivTime.bg

От 1890 г. до 1908 г. под ръководството на Ели Бикмар колежът придобива авторитета на истинска френска гимназия. От учебната 1893 – 1894 г. към колежа е създаден и пансион. През 1897 г., когато завършва първият гимназиален випуск, учебното заведение е признато официално от Министерството на народното просвещение.

Първоначално учебното заведение се е помещавал в сградата на бейски конак, но в последствие през 1910 г. там се премества музеят на колежа, а самият той се разположил в нова, модерна триетажна сграда, проектирана от архитект проф. Мариано Пернигони.

По време на Балканската война учебните занятия са преустановени, а колежът е превърнат в болница със 150 легла. След войната ръководството отново се заема с преподаване, като мисли и за разширение. Собствениците на съседните имоти обаче искат прекалено високи цени. Едва през април 1914 г. е положен основният камък на новата пететажна сграда извън града, близо до Сточна гара.

Още добри новини - четете в PlovdivTime.bg