Големият български събор в местността "Дюлите" над град Хисар събра стотици родолюбци от цяла България. Близо 5000 души пяха и танцуваха.

В продължение на три дни голямата поляна край квартал Момина баня бе превърната в сцена на различни фолклорни танцови и певчески изпълнения от всички краища на страната. 

Целта на събора е съхраняването на традициите, родовата памет и националната ни идентичност, както и приобщаването на все повече млади хора.

Вечерите бяха запазени за легенди и приказки, нестинари ще се потопят в магията на танца върху жарава, а кукери ще гонят демоните и злото.

Съборът носи името на защитника на местното население в освободителните борби в България – Хайдут Генчо. На него, във втория ден от събора бе посветена възстановката, организирана от различни фолкорни клубове, която ще пресъздаде епични моменти от българското Освобождение.

Организатор на събитието е сдружение „Хайдути“,  създадено преди 3 години от група родолюбци с интерес към българската история и фолклор. Към момента то има 83 членове от цялата страна, включително и жени. Сдружението се занимава със събиране, съхранение и разпространение на българските традиции, бит и култура и извори на националното ни достойнство и самочувствие от епохата на Възраждането – в частност хайдушкото движение в България през 17 – 19в. Сдружението изнася открити уроци по родолюбие в училища, читалища, музеи. Сдружението участва в организирането на възстановки от героичното минало на българския народ, поддържа връзка си с държавни и общестени институции и организации, които провеждат различни мероприятия с патриотичен характер в страната и чужбина. Сдружение „Хайдути“ от две години провежда събор „Хайдут Генчо“, приходите от който се събират за изграждане на паметник на този национален герой.

Можете да подпомогнете дейността на Сдружението и събирането на средства за паметник на хайдут Генчо чрез дарение на:

Банка ДСК – клон Хисаря,

IBAN BG30STSA93000023523893,

BIC: STSABGSF,

Сдружение Хайдути

Снимки: Асен Величков