Хората идват и си отиват от Пловдив. Туристи, номади, чужденци. Подобно на италианската фраза, може да кажем, че рано или късно всички пътища водят до едновремешния Филипопол. Поредната личност, която се вдъхнови от приказния град е Петя Уитмор – българка, която през последните 17 години живее и работи в Бостън, САЩ. Наскоро Петя е избрала Пловдив като дестинация за почивка, а възхитата си описва в личния си блог. Ето какво пише тя:

Пловдив е град, на който не мога да се наситя. Винаги мога да открия ново кафе, зашеметяваща гледка от някое от тепетата, нова изложба в галериите и музеите. Прекарах два дни тук. Този път се включих в безплатния тур на Пловдив и както се надявах, получих много нова информация.

Първоначално Пловдив е представлявал тракийско селище, датиращо от 6000 г. пр. хр. Оригинално е носел името Филипополис, идващо от Филип II Македонски, баща на Александър Велики, който без капка скромност го е кръстил на себе си. От тогава градът е бил атакуван и понякога завладяван от перси, гърци, хуни, готи, тюрки. За няколко десетилетия по време на Четвъртия кръстоносен поход дори е бил част от херцогството на краля на Фландрия Рене дю Троа.

Много чужди влияния на различни народности се забелязват и до днес. Някои от най-важните са Римският стадион, Античният театър и Джамията. Джамията е една от двете най-стари на Балканския полуостров. Някои историци твърдят, че е най-старата, докато други я класират на второ място след джамията в Едрине, днешен Одрин. Локацията й до реставрираният Римски стадион е силен символ за културно съжителство.

Едно от най-прекрасните открития, които направих по време на визитата си бе изложба на икони в Градската художествена галерия. Тя предлагаше невероятни образци на религиозна тематика, датиращи от 15-ти до 19-ти век, включително творби на най-влиятелния живописец на българското национално възраждане Захари Зограф.

Пловдив често е наричат градът на седемте тепета, но в днешно време са останали само шест. В миналото едно от тях е било взривено, а сиенитните му камъни са използвани за построяването на по-голямата част от павираните улици. Небет тепе предлага едни от най-красивите гледки като тази към река Марица и планина Родопи.

Легендата за Родопите е приказна. Тракийската кралица Родопи е била жена на Хемус. Той бил суетен и надменен, сравнявал ги със Зевс и Хера, които се обидили и превърнали влюбените в планински хребети.

Един от най-хубавите спомени, който може да си подарите през топлите месеци е спектакъл на Античния театър. Дългоочаквано преживяване е спектакълът Neo Dervish – модерна възстановка на турски дервиши, съчетана с български артисти.

Още за живота в Пловдив четете в PlovdivTime.bg