Творческият квартал „Капана" в Пловдив привлича все повече туристи. Ентусиасти организират нова безплатна туристическа обиколка "Капана тур", чиято цел е да покаже и разкаже за миналото на артистичния квартал и неговите колоритни обитатели, съобщава БНТ.

Капана тур е с обща продължителност между час и час и 15 минути, а отправната точна е ул. „Златарска” 25. Сбирките са всяка неделя от 11:00 часа, като гидовете имат намерение през летния сезон не само да се провежда и втора обиколка на квартала, от 18:00 часа. Иван сподели, че някои от туристите се впечатляват от архитектурата, други от историята, а трети – от личните истории на хората и къщите, които се намират в Капана. Тук атмосферата е различна и искаме да накараме хората да се потопят в нея, а това не е лесна задача, разказва екскурзоводът.

На обиколката в Капана, посетителите се запознават с историята за самия квартал, опожаряването му и последвалото възстановяване. С любопитните истории около къщите, като сред тях, гидът който ни гостува, разказа за Гръцката къща, за историята на фамилията Марукян, трагичната история, случила се в Трайковата къща, историята на ключарят в квартала и какво ли още не.