Те бяха умело и умерено съчетани – старинността на Несебър и модерния курортен център Слънчев бряг. Днес – това равновесие е нарушено – Несебър се е превърнал в бит-базар за сувенири, а за Слънчев бряг най-често се споменава в криминалната хроника.

Нека да си ги припомним такива, каквито бяха само до преди четвърт век.


Романтичният Несебър през 1961г.



Новият град, картичка от 1966-а година.


Бъдете нащрек, ако видите подобни индивиди да се навъртат наоколо в наши дни… Слънчев бряг на картичка от 1967г. Когато всичко беше приятно, спокойно и безопасно.




Новопристигнали почитатели на Слънчев бряг или реклама на Москвич. Картичка от 1964г.



Несебър – рибарският кей, картичка от 1986г.



Слънчев бряг през 1987г. Днес, приказният някога ландшафт от хилядолетни дюни с атракции от камили и лонгозни гори е безвъзвратно унищожен, а презастрояването го е превърнало в обикновен крайбрежен град.



Две доволни от обслужването в ресторант Орфей девойки, се завръщат освежени на плажа, където ги очакват финият пясък, топлото море и красивите гларуси… Слънчев бряг през 1960г.



Слънчев бряг, когато беше девствен курорт… картичка от далечната 1970г., т.е. преди 45 години! И после времето стана Наше, и Черноморието ни загуби цялото си очарование…




Несебър – църквата Св. Йоан Кръстител и няколко стари автомобила – между тях май че се вижда и един Запорожец. Картичка от 1970г.


Прекрасният някога, жадуван от българските и чуждестранни туристи курорт Слънчев бряг, предлагащ умело съчетаващите се широка пясъчна ивица, чисто море, зеленина между китните хотелчета и уникални битови заведения… предпоставка за приятна и романтична ваканция. Картичка от 1977г.


Несебър. Чудно! Hooo… не се вижда нито едно от имената на рибарските лодки… Картичка от 1977г.


Родни и чужди курортисти са накацали по склоновете на дюните в Слънчев бряг, които днес са сравнени със земята, за да не загрозяват пейзажа край луксозните хотели. Картичка от 1968г.


Плажът на Слънчев бряг – пропит с флирт и романтика, а и анорексията е все още непопулярна сред девойките… Картичка от 1967г.


Близък план на Ротондата със статуята на Момичето с лилията. Картичка от 1970г.


Слънчев бряг – ресторант Ахелой. Картичка от 1961г.


Изглед от Несебър. Картичка от 1984г.,


Изгледи от слънчевия Слънчев бряг, когато беше популярен най-вече със Златния Орфей.


Изглед от Слънчев бряг


Какво остана от красотата на Слънчев бряг 45 години по-късно? Картичка от 1970г.


Пристанището в Несебър. Картичка от 1986г.


Несебър. И от днешна гледна точка – ретро автомобилно шоу. Картичка от 1967г.


Изглед към плажа на Слънчев бряг. Картичка от 1962г.

източник: socbg.com