В турско време старата „Узун чаршия” от площад „Джумаята” до моста на река Марица е основният търговски център на Пловдив. Тук са и колоритните ханове на града.

  

Най-прочут е Куршум хан – кервансарай, където е осигурена нощувката на пътуващите търговци. Със специален ритуал при залез-слънце вратите се затварят и на сутринта – след проверка на стоката, всеки поема своя път. Следват от лявата страна на улицата Гаваз хан с тежката порта и прочутата ахчийница с казани с вкусни чорби; Караул хан със специални стаи за дубровнишките търговци, та чак до брега на Марица, където са сградите на резиденцията на генерал-губернатора на Източна Румелия (старият турски конак) и прочутият Панаир хан.

Само за няколко десетилетия след Освобождението всичко това остава история, а по протежение на улицата се издигат нови модерни търговски и доходни здания. Наричат я вече „Търговска”, а много по-късно по незнайни съображения е преименувана на „Райко Даскалов”. Но за пловдивчани, които пазят спомена и духа на града, улицата си остава и до днес „Малката главна”.