Иван (Ванчо) Михайлов е легендарна фигура и пример за подражание на много  патриоти. Неговата личност не е обследвана задълбочено и предстои да бъде предмет на анализи.

Едва 28 годишен, след подлото убийство на Тодор Александров, Ванчо се нагърбва с тежестта да поведе историческата ВМРО през трудния период след смъртта на легендарния водач. За кратко време Михайлов успява да започне оздравителен процес, в рамките на който са дадени много жертви, но Организацията е прочистена от сръбска агентура и се фокусира върху това, за което е създадена – защита на българското население в Македония. Успешният курс на Иван Михайлов го превръща в най-големия враг на Белград и сръбското правителство не жали средства в стремежа си да го унищожи.

БЗНС традиционно симпатизира на Белград и е против борбата на българите в Македония. Това е една от причините, които карат Иван Момчилов, симпатизант на „оранжевите“ да избяга там след деветоюнския преврат от 1923 година. Съгражданинът на Иван Михайлов и Тодор Александров бива вербуван от сръбските служби и през 1928 година изпратен в София с мисия да ликвидира митичния водач на ВМРО. Момчилов успява да намери Иван Михайлов, чува се изстрел и ... в София се разнася мълвата, че Ванчо е тежко ранен. В Белград „отварят шампанското“, а Иван Момчилов е приет лично в кабинета на шефа на тайните служби Жика Лазич, за да получи награда. Момчилов влиза, вади пистолет и прострелва Лазич, след което се самоубива.

Оказва се, че по време на краткия разговор Иван Михайлов е успял да разубеди Момчилов и да го „превербува“. Перфектно изпълненият план довежда до там, че срещу шефът на сръбските служби е извършен атентат в собствения му кабинет. Става въпрос за нещо нечувано, тъй като за разлика от държавни и правителствени ръководители, които са публични личности, този, който ръководи службите е неизвестен и достъп до него няма. По този начин, геният на Иван Михайлов нанася поредния удар върху сръбския шовинизъм. Всички те се провалят, а Ванчо се превръща в човека, направил най-голям пробив в сръбската система за сигурност в цялата ѝ история.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Четете още от рубриката ТУК

TrafficNews.bg