Река Марица разделя Пловдив на две части, Старият мост между тях винаги е бил една от забележителностите на града. Съграден е с каменни колони и дървена конструкция през XV век, разрушен е по време на Освободителната война и възстановен веднага след нея.

Но бурните води на Марица пролет и есен много често са довеждали до наводнения, като водата е заливала цялата северна част на града „Кършияка” и достигала до полите на Сахат тепе.

Едва в края на 30-те години, когато вече е изграден и вторият мост над реката, по идея на кмета Божидар Здравков, започва издигането на подпорни стени. Те са завършени двайсетина години по-късно, когато е и последното наводнение през 1958 година.

В древността Марица се е наричала Хеброс или Хебър. Според легенди Хебър е било името на сина на цар Касандър. Именно във водите на днешна Марица царският син намира смъртта си. Оттогава тя носела името Хебър.

Марица е най-пълноводната и третата по дължина река в България. Тя извира от Рила и свързва страната ни с Гърция и Турция. Марица е и най-голямата река на Балканския полуостров.

TrafficNews.bg