Неправителствената организация "Национална Съпротива" организира поклонение по повод 32-рата годишнината от атентата на Централна гара в Пловдив. 

На 30 август 1984 година, в навечерието на кръглата годишнина от Деветосептемврийския преврат, са извършени два бомбени атентата, които според разследването на Държавна сигурност са организирани от една и съща организация. Това са взривът на паркинга на летище Варна, който ранява две жени, и този в чакалнята на Централна гара Пловдив, в който е убита жена и са ранени 42 души. В пловдивската транспортна станция е поставена скромна възпоменателна плоча на загиналата.

Сборният пункт за всички желаещи да присъстват на поклонението е кино "Гео Милев", в 19:00 ч. на 30-ти август. Групата ще извърви краткия маршрут от киното до Централна гара, където е разположена плочата в памет на загиналата. По време на разяснителните слова за самия атентат, ще бъдат поднесени цветя. 

"Национална Съпротива дивизия Пловдив" е формалният домакин на събитието във фейсбук, но клонът на организацията не излъчва лидери, а решението за организирано отдаване на почит на загиналите по време на атентата, е взето чрез взаимен дебат между членуващите в организацията.

Ето анотацията към фейсбук събитието, в която е изяснен поводът за поклонение: 

"Десетки българи загиват или са ранени при терористичните атентати през 80-те години на ХХ век, организирани от протурски групировки. Днес за терора почти не се говори, а на местата с пролята кръв само малки паметни плочи напомнят за трагедиите.

Така е „отбелязан“ и атентатът на гара Пловдив, от който тази година се навършват 32 години. На 30 август 1984 г. в 17, 29 ч. е взривена бомба в чакалнята на жп гара Пловдив.

Адската машина е била поставена до кошче за отпадъци в дъното на залата, при обществените телефони. На място загива 50-годишната Добра Паслиева от Кърджали, а 13-годишно дете остава без око. Ранени са 42-ма души. Бомбата разрушава металния покрив и някои стени на чакалнята. Точно 36 минути по-късно, в 18,05 ч., е взривено ново устройство пред сградата на аерогара Варна. Поставено е било в бетонен цветарник на паркинга. Ранени са две жени.

Разследването тече при огромна секретност и при инструкция да не се дава никаква информация на медиите и на обществото. Милицията установява, че двата атентата са координирана атака на протурски терористи. Те са планирани така, че да съвпаднат с посещението на държавния глава Тодор Живков в двата най - големи провинциални града.

Връзката между двата случая е очевидна - бомбите са еднотипни, изработени са от свързани шашки амонит 6 по около 200 грама всяка. Детонирани са с електрически взривател, захранван от плоска 4,5-волтова батерия и часовников механизъм - будилник "Слава". Били са поставени в консервна кутия във Варна, а в Пловдив - в буркан. Следствието стига до извода, че терористичната група е от трима души и няколко помагачи и че е била организирана през пролетта на 1983 г."

Още новини ТУК

TrafficNews.bg