Поредно село в Родопите спря да съществува. Златоградското село Фабрика беше заличено с решение на Общинския съвет в града. С него изчезналите от картата населени места в Смолянско вече са 8, а зa 10 гoдини житeлитe нa oблacтта ca нaмaлeли c близo 20 хиляди души, съобщи БНТ. Село Фабрика е създадено през комунизма заради грандиозни планове за рудодобив в района.

Преди близо 100 години, попадайки в затънтеното родопско село Боево, писателят Антон Страшимиров вижда късчета блестящи минерали. Взел няколко за София и ги показал на добрия си приятел Иван Савов. Минният инженер ги оценил като голямо богатство. Решил да основе предприятие за добив на оловно-цинкови руди. Концесията кръстил в чест на писателя-откривател - "Страшимир".

В началото на 40-те районът започнал да се променя, изградени били пътища. Немци построили фабрика, жилища и битови сгради за миньорите. Започнал износ за Германия, Англия и Швейцария. Предприятието на Иван Савов било национализирано през 1947 година.

Съветската сонда прониква дълбоко в земните недра и после разказва за тайните на тези, които разбират нейния език. Рудодобивът бил издигнат в култ, а трудоваците получили много блага. Работата се увеличила. "Фабрика" приличала на град-утопия. Доказателство за това са и избелелите кадри, които се пазят във фонда на БНТ. Спомените на местните обаче все още са ярки.

Снимка: Пламен Стефанов

TrafficNews.bg