Любителите на историята и пътешествията могат да посетят най-старите градове в света, които и днес са обитавани. Вижте кои са те:

1. Варанаси, Индия

Варанаси, известен също като Бенарес или Банарас, а в древността Каши, е град разположен на левия бряг на река Ганг в щата Утар Прадеш, считан за свещен от индуистите, будистите и джайнистите. Той е един от най-древните обитавани градове. Културата на Варанаси е тясно свързана с река Ганг и нейното религиозно значение.

Варанаси

2. Лоян, Китай

Град Лоян се намира в централната част на източен Китай, в провинция Хънан шъe. Населяван е от над 6.5 милиона души, с богата история и култура. Градът е една от четирите велики древни столици на Китай. Посетителите на града могат да разгледат храма Белият кон (първият будистки храм в Китай), поредицата от храмове Гуанлин, както и Лоянски музей за древни гробници.

3. Лисабон, Португалия

Лисабон е основан като финикийска или гръцка колония. Достига своя най-голям разцвет през 16 век, по време на Португалската империя. Той се превръща в европейски център на търговията с Азия, като в същото време в него се излива златото, произвеждано в Бразилия, пише Dariknews.bg

Лисабон

4. Пловдив, България

Няма окончателен отговор на въпроса за възрастта на града, но със сигурност можем да кажем, че Пловдив е по-стар от Рим и Атина и съвременник на Троя и Микена. Той е и в десетката на най-атрактивните за туризъм антични градове редом с Атина, Ерусалим, Библос, Бейрут, Алепо, Дамаск, Варанаси и Сидон.

5. Суза (Шуш), Иран

Суза е бил столица на Еламската империя, преди да бъде окупирана от асирийците. Намира се на 250 км източно от река Тигър, в днешен югозападен Иран. През 5 век пр.н.е. под името Сузиана, градът става резиденция на завладелите Елам ахемениди, които век по-рано са основали и съградили Персеполис. Ранната антична история на Суза е свързана и със завоевателния походи на Александър Македонски към Индия. Днес населението на града наброява около 65 000 души.