За една различна неделна разходка можете да замените пикника, за който и без това вече е некомфортно студено, с обиколка на манастирите в региона. Повечето от тях предоставят добра комбинация от време сред природата и културен туризъм, а някои и в съчетание с традиционна кухня, пише Check in Plovdiv. Нашите любими дестинации са:
 
Бачковски манастир "Св. Богородица"
Вторият по големина манастир в България и най-популярният в областта се намира на 25 км от Пловдив, до с. Бачково. Основан през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, манастирът остава център на грузинското монашество до края на 12-ти век. Манастирската църква "Св. Богородица" е построена чак в края на 16-ти и началото на 17-ти век. Днес манастирът е включен в 100-те национални туристически обекта и е притегателен център както за поклоници, така и за туристи. Притежава леглова база от 200 легла, а околността му е богата на забележителности - крепости, водопади, екопътеки.  
 
 
 
Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян" 
Само на 20 км от Пловдив, на пътя между с. Куклен и с. Гълъбово е разположен действащия женски манастир, реставриран през 2013г. Историците твърдят, че на мястото е имало езическо светилище още от трако-римско време, но не са категорични за датата на основаване на обителта - около 12ти-14ти век. Манастирът е скътан между хълмовете и предоставя спокойствие и красива гледка към равнината, а десетките поляни в околността го правят предпочитана дестинация за разходка. Ако искате да останете с преспиване, стаите са с по 3-4 легла. Пригответе и бутилки, за да си напълните лечебна вода от манастирското аязмо. 
 
 
Араповски манастир "Св. Неделя" 
Манастирът е разположен на 30 км от Пловдив, по посока Първомай. Основан е в средата на 19ти век и е действащ. Впечатляващ е с кулата-крепост на хайдутина Ангел Войвода, използвана за наблюдателница и жилище, като и днес няколко стаи се отдават под наем. Друг интересен факт от историята на манастира е, че в него е пребивавала майката на Иван Вазов по време на Априлското възстание. Днес манастирът предлага няколко стаи за настаняване. 
 
 
 
 
Белащински манастир "Св. Георги Победоносец" 
Манастирът е основан през 1020г. от византийския пълководец Никифор Скифи и през вековната си история е бил многократно опожаряван и възстановяван. Днес той е действащ девически манастир и представлява комплекс от църква, построена през 1838г., жилищни и стопански сгради и параклис. Манастирът не предлага настаняване.
 
 
 
 
Белочерковски манастир "Св. Петър и Павел"
Това е най-високо разположеният манастир в България - около 1650 м. - и се намира в близост до туристическия център на с. Бяла Черква. Манастирът е построен през 1883г. върху останките на църква от 11-ти век. Днес е действащ, но след няколко пожара е запазена само църквата, а жилищните сгради в комплекса се реконструират.
 
 
 
 
В близост до Пловдив има и други, по-малко популярни манастири, които не предлагат настаняване, но можете да посетите в рамките на един ден. Това са Баткунския, Кричимския, Горноводенския и Мулдавския. Всеки от тях има свой собствен облик и таи любопитни факти от българската история, така че със сигурност обещава приятна разходка.