Откриват изложба в Пловдив по повод 50 години от провеждането на експеримента с първата българска подводна къща „Хеброс 67”.  Събитието ще се състои на 22 ноември 2017 г. пред Централна поща от 14 часа.  Експозицията представя моменти от експедицията „Хеброс”, която е неразривна част от българската морска история и отдава почит на хората, осъществили експеримента.

Целта му е да изследва измененията, настъпващи в организма, нервната система и психическата дейност на човека при продължителен престой под вода при високо налягане и периодично физическо натоварване във водна среда и „социална депривация“. През м. юли 2017 г. се навършиха 50 години от провеждането на експеримента с първата подводна къща в България - „Хеброс 67”. Инициатори и преки участници в него са двамата пловдивчани д-р Гарабед Томасян и Иван Петров.

 

Само 5 години след като Жак-Ив Кусто построява първия в света подводен дом в опит на човечеството за заселване на подводните пространства, България се нарежда сред страните, създали и извършили опити с подобни свои съоръжения. Конструираният лично от д-р ГарабедТомасян подводен дом и експеримента, проведен от двамата акванавти, при който те прекарват седем дни на дълбочина от 10 м., донесоха световна слава на България в този род изследвания.

Гарабед Томасян (1935 - 2014) е лекар по професия, но страстта към водните ширини го подтиква да извърши редица пътувания, проучвания и експерименти по р. Дунав, Черно и Азовско море. Той е създател на българска научно-изследователска програма за разработване на технически и медицински норми и правила за оцеляване на човек, бедстващ в открито море и поставен в условията на стрес и ограничено лично пространство. Изкушен от българската история, д-р Томасян предприема редица експедиции по вода и суша из български земи, останали извън границите на държавата. В края на 80-те години организира три плавания с дървен модел на древна славянска ладия „Перун“.

От 1991 до 1995 г. е кмет на Пловдив. Иван Петров (1930 - 2012) е бивш военен пилот. Активен спортист - леководолаз и спелеолог. В началото на 70-те години участва в експеримент за изследване на измененията, настъпващи във физиологията и психиката на човек, поставен в условия на изкуствена изолация и минимална физическа активност. Изложбата „50 години от провеждането на експеримента с първата българска подводна къща „Хеброс67“ ще продължи до 30 ноември 2017 г.