Чудех се дали да навлизам в детайли относно точната дата на обесването на Дякона, тъй като не е толкова важна датата на смъртта му, колкото причината, поради която е бил обесен. 
Но един разговор ми припомни емоциите и енергията, която бях хабил в опитите си да извадя обществото от заблуждението му. По тази причина реших да внеса тук разяснение и да помогна на всеки, който има желание да изплува от блатото на непросветеността си. 

Ако погледнем в историята, ще видим, че Левски е обесен в покрайнините (тогава) на София, на 06.02.1873 стар стил. 
За да разберем точната дата след въвеждане на Грегорианския календар, първо трябва да сме наясно с формулата, по която датите на Юлианския календар се изчисляват в Грегорианския. Важното е да се отбележи, че за различни периоди, трябва да се добавят различен брой дни, за да се получи вярна дата. 

Както се вижда, за периода 29.02.1800 до 29.02.1900 трябва да се добавят 12 дни. Т.е. като се има предвид факта, че Левски е обесен на 06 февруари по стар стил и като прибавим 12 дни, се получава 18 февруари

И като възпитаник на математическа гимназия, вярвам, че и най-вярно решената задача трябва да се провери, вземам за пример датата на раждане на Ботев. 

Христо Ботев е роден на Коледа - 25.12.1847 година, която дата след индексацията на Грегорианския календар се получава 06.01.1848. Сметката е вярна. 

Адв. Станислав Станев, Д-р по международно право и международни отношения

Адвокат Станев е член на Адвокатска колегия  Пловдив и автор на TrafficNews.bg