Да пътуваш с влак от Пловдив до Хисаря, за да се топнеш в градския басейн, звучи по-скоро като далечен спомен, отколкото като идея за приятно изкарване към днешна дата. Сега басейни има навсякъде – само в града и околността можем да изброим поне десетина. Всеки голям хотел в някой от курортите с минерална вода разполага не само с басейн, но и със спа център и няма нужда да си носиш банските в чантичка, а само да си облечеш халата. Именно това е причината градските плажове все повече да залязват, а туристите да се концентрират в хотелите, оборудвани с всичко необходимо.

Връщайки се няколко десетилетия назад обаче, картинката изобщо не изглежда по този начин. Било то на Нареченски, Хасковски, Красновски минерални бани, Велинград или Хисаря – тълпите от курортисти са се съсредоточили предимно в централния плаж или баня. В някои от случаите си наемаш квартира някъде в градчето, по цял ден си на басейна, а вечер си избираш някое от ресторантчетата. В други се уреждаш с карта (в повечето случаи за 20 дни). Като обикновено си разпределен в зависимост местоработата – ако си служител на БДЖ – отиваш в станцията на железницата, и т.н. Към днешна дата, някои от тези курорти по-скоро се крепят на старата си слава, а други процъфтяват с лъскави хотели.

Ето и малка ретроспекция към някои от курортите, предпочитани от пловдивчани:

Започваме с Хисаря – градът е само на 44 км и любима дестинация на почиващите още от времето на Римската империя.

В града има 22 извора с доказани лечебни качества. В Хисаря се  поставят и основите на организираното балнеолечение в България. 

Минералната вода от извор Момина баня е  с най-високо съдържание на радон и температура 41 °C, което я прави най-подходяща за лечението на бъбречно-урологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат.

И преди десетилетия, и към днешна дата Велинград продължава да бъде на челните места сред курортите с минерална вода у нас.

Промяната в града през последните години е до неузнаваемост – десетки модерни хотели са изникнали на местата на старите къщи или почивни бази. Както и преди, така и сега градът продължава да  е сред любимите места за почивка на пловдивчани, особено зимата.

Съвсем близо до Пловдив се намира и Нареченски бани. Преди 1989 година са построени балнеосанаториуми и почивни станции. Има три минерални извора - "Соленото изворче", "Очното изворче" и "Бански извор". Тук се лекуват множество заболявания - нервни, диабетни, ендокриннообменни и др.

Градският басейн в село Баня