Къщата на Яблански се намира на столичния булевард "Цар Освободител" 18. Сградата е сред добрите примери за поддържана къща паметник на културата у нас, въпреки че не винаги е била в такъв вид.

Старата къща е построена през 1906 – 1907 г. по поръчка на финансиста Димитър Яблански, който е и бивш кмет на София и министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството. Тя носи много от стиловите елементи на архитектурния барок. Дело е на знаменития австрийски архитект Фридрих Грюнангер, който е работил и по Софийската духовна семинария, Синагогата в София, Централната баня в столицата  и редица величествени сгради в цялата страна.

За външната украса на къщата на Яблански е отговорен  австрийският скулптор Андреас Грайс.

В архитектурно отношение сградата е издържана в бароков стил с ренесансови елементи на украсата, а щукатурата в интериора е в стил рококо. Мансардният етаж играе роля в артистично-художественото оформление на сградата, разнообразено от балконски перила от ковано желязо и няколко скулптурни картуша с женски фигури. Мебелите и материалите са доставени специално от Виена.

Частният дом е национализиран след  9 септември 1944 г. До 1991 г. в сградата се помещава посолството на Китайската народна република. След това къщата е реституирана и е върната на наследниците на финансиста, които продават имота на Първа частна банка. Банката фалира през 1996 г., след което собствениците на сградата се сменят многократно.

В началото на 21 век сградата става собственост на фирма "Драфт" ЕООД. През 2003 г. арх. Драгомиров прави проект за собственика на "Драфт", който предвижда надстрояване на къщата с 46-метрова сграда. Проектът е спрян от Столичния общински съвет.

През 2006 г. къщата е включена в списъка на саморазрушаващите се сгради. Собствениците не предприемат нужните мерки за реставрацията на къщата. Състоянието й е тежко, въпреки усилията от страна на гражданското общество и общината.

За щастие, реставрацията на някогашния дом на Яблански започва през 2009 г. Сградата трябва да запази оригиналния си външен вид, като бъде превърната в ресторант. Цялостният ремонт и обзавеждането на малкия дворец струва около 6 милиона евро.  Бароковите елементи са силно подчертани от източната фасада - корниз, орнаментни фигури, вази, балюстради.

Къщата се възражда и под ново име – "The Residence Exclusive Club". Статутът на резиденцията е частен затворен клуб по подобие на зародилите се преди три века аристократични клуб-общества в Лондон. Членската такса се плаща на годишна база и всяко заявление за членство подлежи на одобрение от управата на клуба.

Снимки: Old Architecture BG