Лесно е да избягаш от жегата в днешно време – палиш колата, пълниш резервоара и бягаш някъде далече от големия град. Търсиш спасение я в планината, я на морето. Бургас е само на два часа път по магистралата, а Родопите на един хвърлей разстояние. Хората вече не са обвързани нито със земеделие, нито с животни и не са им необходими каквито и да е било пропуски, за да се движат от град в град. Не ти трябва и паспорт, за да отскочиш до Гърция – граничните пунктове са достъпни и предвижването е максимално улеснено. Не точно така обаче са изглеждали нещата преди няколко десетилетия – не че хората не са почивали (всички сме чували за 10-дневните карти за почивка на Черноморието по времето на Тодор Живков)  но съвсем не е било толкова масово при всеки удобен случай.

Дали заради повечето автомобили в днешно време или заради по-градския начин на живот сега дестинации като Райското пръскало, Седемте рилски езера или връх Мусала буквално се пръскат по шевовете през летните месеци.

Как обаче са се спасявали от жегите пловдивчани, които по една или друга причина са оставали в града през почивните дни?  В града е имало достатъчно атракциони и места за почивка дори за най-претенциозните.

На първо място ще сложим Цар-Симеоновата градина – както и в днешно време, така и преди дори един век паркът е чудесно място за разходка дори и в най големите жеги. Градината е  създадена от Люсиен Шевалас през 1892 година и още от тогава най-голямата атракция е била езерото, което днес пловдивчани познават като Пеещите фонтани. Едно от основните развлечения през летните месеци под тепетата преди години е било каране на водно колело именно в езерото.

Или просто на кафе с изглед към езерото...

На плаж на река Марица...

Или на разходка по алеите около реката...

На плажа на Новотел Пловдив...

Езерото в Панаира...

На разходка из Бунарджика и водните каскади...

Спасение от жегата в лятната градина на Тримонциум...

Разхлаждане със студена бира в общинският бюфет на Бунарджика. Снимката е направена през 30-те години на ХХ век.

На разходка в зоологическата градина с децата...

И един кадър на пловдивчани, решили да намерят спасение от жегите на плаж във Варна....

Снимки: Ретро Пловдивъ