Говорили ли ви нещо името Стивън Рънсиман? Вероятно някои от вас ще отговорят утвърдително, други, като мен,  не са го чували, макар да съм се разхождала на метри от табелата с името му. Тази малка, скрита и почти незабележима уличка се намира до парка Заимов. Със сигурност табелата на сър Стивън Рънсиман е била свидетел на множество влюбени погледи, на прегърнати  хора, весели и шумни компании, детски викове и щастливи кучета, които разхождат своите стопани. Често и аз съм била част от всичко това, но не съм и подозирала, че някъде около мен виси табела с името на този човек. Нищо не ми излизаше в съзнанието за личността му. Рових в мисълта си , за да успея да изкарам дори само малко инфо от така обременената ми глава, но нищо, нищичко не искаше да се появи.  И ето, че дойде времето да науча и за тази личност, която със сигурност си заслужава да бъде удостоена с нашето внимание.

Сър Стивън Рънсиман (цялото му име е Джеймс Кохран Стивънсън Рънсиман) е английски историк, роден през 1903 г. в Нортъмбърланд. Смятан е за водещ експерт по темите свързани с Византийската империя и кръстоносните походи. Изключителен интерес за него са представлявали Балканите и Близкия изток. Сър Рънсиман също така е бил преподавател в университета в Кеймбридж от 1932 до 1938 г. и като професор по византийско изкуство и история е изнасял лекции в Истанбулския университет от 1942 до 1945 г. През 50-те години той издава тритомник, който е свързан с кръстоносните походи. Определян е за историка, който най-силно е повлиял на възгледите за тях. През 1958 г. получава рицарско звание и титлата сър.
 
Интересът му към България датира от 1930 г., когато пише книгата „История на Първото българско царство“, а между 1934 – 1940 г. Сър Стивън Рънсиман работи в английското посолство в София. С родината ни го свързва и СУ „Св. Климент Охридски“, където през 1993 г. получава титлата почетен доктор, титла, която получава и от университети в Лондон, Глазгоу, Кеймбридж, Оксфорд, Сейнт Андрюз, Ню Йорк. Едни от най-значителните му трудове са: „История на кръстоносните походи“ и „Падането на Константинопол“, които и до днес го нареждат сред един от най-големите медиевисти.
 
Вероятно тази малка уличка, която се намира в центъра на София, е в трепетно очакване на топлите месеци, когато отново табелата с името на сър Стивън Рънсиман ще стане свидетел на глъч и наздравици, хора с ролери, деца, бутащи тротинетки, майки и татковци, разхождащи детски колички. А табелата мълчаливо ще наблюдава и поглъща този букет от емоции… Идва лято! Ще бъдем усмихнати, ще се чувстваме свободни и всичко ще е цветно! Ще минаваме по непознати улици в иначе познати квартали. Нека просто вдигнем погледите си към табелите и се замислим за хората, чиито имена се изправят на пътя ни!