На 8 срещу 9 Септември 1944 г. в България е извършен преврат. Законно избраното правителство на Константин Муравиев е свалено и на власт идва  Отечественият фронт начело със стария превратаджия - Кимон Георгиев. Това става с активното съдействие на окупиралата България Червена армия, наричана десетилетия наред Освободителка.

На същата дата Трети украински фронт нахлува в България. Новото правителство нарежда на българската армия да не указва съпротива на окупиралите страната съветски войски. На следващия ден партизанските формирования, които до този момент извършват терористични актове, целящи отслабването и подриването на властта слизат от планините и излизат от нелегалност. Довчерашните партизани – терористи се назначават на ключови постове във властта.

Комунистическата пропаганда налага у обществото героичен образ и  божествен ореол на партизанина – активен борец срещу фашизма и капитализма. Партизаните-комунисти и разбойници без цвят намират място в учебниците по история и поколения българи са облъчвани от комунистическа идеология и с техния образ на герои – борзи за свобода и справедливост.

 Удобно същата пропаганда забравя и не споменава друго едно съпротивително движение – това против комунизма, което по своя мащаб надминава в пъти партизанското движение. Горяните, за разлика от партизаните не се споменават в учебниците по история. Дори е наложена заблудата, че българите не са се борили против комунизма, а са приели безропотно ярема. Това плачевно и негативно твърдение е една от най-големите лъжи, които продължават да държат историята на ниво пропаганда, а не наука.

За всеки българин са известни образите на партизаните ''герои'' Митко Палаузов, Никола Парапунов и Иван Козарев. За тях има книги, песни и филми. Но за подвизите на Герасим Тодоров знаят малцина.

Почти веднага след края на Втората световна война хората не могат да приемат порядките на диктатура и нихилизъм, които новата власт се опитва да наложи. Носейки демократичните ценности в съзнанието си, много българи се вдигат на въоръжена борба. Така сформираното горянско движение се бори: против диктатурата и терора против политическите репресии, против насилственото отнемане на собствеността, в т.ч. и на земята, против съветизацията на България за възвръщането на свободата, демокрацията и пазарната икономика.

Горянското движение придобива небивал размах, като на много места редовната армия на властта се принуждава да води тежки въоръжени битки с несъгласните с новия строй. На практика въоръжената съпротива срещу комунизма продължава до 1956 година, като по този начин изпреварва във времето и като продължителност Унгарското въстание от 1956 г. и Пражката пролет от 1968 г. Тези факти са крити до 1989 г., а днес се споменават срамежливо и между другото, като същевременно се опитва да се внуши на хората горната лъжа, че са приели безропотно и доброволно комунизма, донесен на щиковете на Червената армия.

Истината за българите и комунизма всъщност е точно обратна. Нашият народ е първият, който се е вдигнал, при това с оръжие на борба с комунизма и е водил въоръжената съпротива повече от десет години. И по този начин е показал най-голяма нетърпимост към тоталитаризма от всички други европейски народи.

Българският народ, дори в условията на тоталитарна и безчовечна власт, избила и пратила интелигенцията в лагери на смъртта показва, че жестокостите не могат да пречупят свободата на мисълта.

Днес България е част е демократичното европейско семейство и ценности, за които воюваха горяните. Именно тези ценности повеляват да помним и почитаме хората, които жертваха собствения си, и на семействата си живот и просперитет в името на демократична България.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg