Когато човек се сблъска със златните амурчета и махагоновите мебели, разбира, че Балабановата къща не е като другите в Стария Пловдив. Двете „златни" стаи са обзаведени в стиловете „Луи XV“ и „Луи XVI“. Мебелите са произведени в края по-миналия век в Париж и Виена. Те са богато украсени с амури, флорални мотиви, птици и главозамайващи извивки, съобщава PlovdivTime.bg

Тайната на Балабановата къща е в нейната младост. Тя е точно копие на дома на търговеца Панайот Лампша, построен в средата на XIX век. По-късно къщата става собственост на друг предприемач – Лука Балабанов, чието име носи. През 1930-те е съборена, но покрай възраждането на Стария град при управлението на Атанас Кръстев местните власти решават да изградят я  наново. Градежът започва през 1971 г. под ръководството на арх. Христо Пеев.

В обзавеждането е вложен много хъс – поръчваното от странство обзавеждане съдържа и образци от „ампир“ и „рококо“. Някои от мебелите са направени в стил „Борис I“ - българската версия на тежкия императорски стил „ампир“, който е бил твърде популярен у нас преди век. Таваните са изцяло резбовани, за разлика от останалите къщи, където са сглобявани от изрисувани елементи. Под стъклените плотове на масите са поставени старинни гоблени.

Просторната сграда е домакин на множество културни прояви – изложби, концерти, театрални вечери, представяне на книги, работни срещи и др. Тук се провежда и престижният Международен фестивал за класическа музика „Дни на музиката в Балабановата къща“.  

Още добри новини четете в PlovdivTime.bg

 

Допреди 40 години на мястото на Балабановата къща е имало площад

 

 

Златни амурчета посрещат посетителите

 

 

Делфинчетата са характерни са родния стил „Борис I“

 

 

Резбованите тавани са единствени по рода си в Стария град

 

 

Парижки мебели от XIX век изпълват интериора

 

 

Модерен поглед към алафрангата – декоративната ниша в стената

 


 

Тоалетка за френска кокетка

 


 

Голямото предверие е удобно място за изложби и литературни четения

 

 

Бюрото се крепи на лъвска лапа 

 

 

Изящни медальони украсяват мебелите