Днес е 9 май. Денят на Европа или Денят на Победата. В съвсем близкото минало "или"-то беше просто "и". И европейските страни отбелязваха 9 май както в светлината на победата, така и на обединението на Стария континент. Но сега реалностите са други. Датата е разделена на две - точно както хората са разделени на русофили и русофоби.

Враговете отново се позиционират, пренаписват историята и се готвят за дълго и безкомпромисно противопоставяне. Губещи са всички, а печели единствено оръжейната индустрия, която трупа милиарди от изострянето на международните отношения. Светът е на прага (или вече го премина?) на нова Студена война.

Тържествено честване с поклонение и полагане на венци и цветя на паметника „Альоша“ ще се организира днес по повод 73-ата годишнина от победата над хитлерофашистка Германия. То ще се състои на 9 май от 13 часа. По традиция ще бъде отслужена панихида на гробовете на руските войни в Централния траурен парк в Пловдив от 12 часа.

В церемониите ще вземат участие представители на Посолството на Руската федерация в София, водени от Негово Превъзходителство  Анатолий Анатолиевич Макаров – извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация, Почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, дипломатически представителства, организации и граждани.

Честването на Деня на победата всяка година събира в Пловдив много хора от цялата страна. Очаква се и сега те да изразят своята признателност към загиналите за освобождаването на Европа от фашизма.

Ето и малко факти за събитията, довели до увековечаването на 9 май:

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Тази година се навършват 72 години от края на Втората световна война и 67 години от декларацията на Робер Шуман.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

"Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

За днешна Русия празникът е един и при това свещен – Ден на Победата в най-страшната война, която държавата им някога е преживявала. За Деня на победата днес в Москва ще бъдат изстреляни 10 хиляди фойерверки, съобщиха от руското Министерство на отбраната.

На 9 май 1945 г. в Берлин началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел отделно подписва германската капитулация само с СССР. “Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите”, се казва в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод. В Русия по традиция на този ден се провежда грандиозен военен парад. Любителите на героичната музика слушат песента на Йосиф Кобзон “День победы”. 

Вижте как протече празника в Пловдив през 2017 година: