Ролята на фамилията на Чалъковци за историята на България е синтезирана най-кратко в изказаното мнение, че „ако не бяха Чалъковци, освобождението на България щеше да се забави поне с още 50 години“. Славният род е представен в календара на Историческия музей в Пловдив за 2018 г. за януари, пише PlovdivTime.bg.

Родът произхожда от Копривщица и натрупва първоначалното си богатство от отглеждането на овце, кози и едър рогат добитък и продажбата им в Цариград. Те стават прекупвачи на десятъка и зърнените храни и на серчима (данъка върху свинете), започват да влагат пари в търговски операции и да закупуват земя.

В началото на 19 век те се преселват в Пловдив—най-напред под тепетата се установява Големи Стоян Тодоров Чалъков заедно с брат си Големи Вълко Т. Чалъков, след това идват и техните братовчеди Вълко и Стоян Куртович Чалъкови.

Като водач на рода се издига Вълко Т. Чалъков. Налага се като пръв джелепин, става известен в дворцовите среди в Цариград, където султан Махмуд Втори му поверява събирането на беглика в цяла Европейска Турция.

Вълко влиза в градското управление на Пловдив, където започва да урежда църквите, училищата и болницата.

Многобройни са дарителските му дела –църквата в Копривщица „Успение Богородично“, болница в Хилендарския манастир, училище и мост в Копривщица, Рилския, Троянския и Карлуковския манастири. Той подпомага болница и елинското училище в Пловдив, където на неговаиздръжка учат най-будните копривщенски деца, стават ктитори на редица църкви и манастири.

Чалъковци участват във възстановяването на църквите в Пловдив -  „Св. Богородица“, „Св. Никола“, „Св.св. Константин и Елена“, „Св. Петка – Стара“, „Св. Димитър“, „Св. Неделя“. Освен това построяват нови храмове в българските махали под тепетата – „Св. Иван Рилски“ и училището към нея в Кършияка. Второто поколение на Чалъковци изнася на гърба си борбата а църковна независимост, посочва в своя доклад директорът на Историческия музей гл.ас. Стефан Шивачев.  

Plovdiv Time ще представи най-интересните акценти от уникалния календар на Историческия музей за 2018 г., който е посветен на най-именитите mловдивски родове. 

Вълко Чалъков и жена му Рада, изображение от Рилския манастир