Ньойският диктат разпокъсва българското етническо землище, а нашите съседи заграбват огромни територии, които в името на свободата са обилно напоени със свещена българска кръв. Част от заграбените земи са т.нар. „Западни покрайнини“, които макар и с признато българско население, остават под сръбска власт.

Традиционно българите, които живеят под сръбска власт, са подложени на нечовешки натиск, тъй като сръбската алчност към българските земи е в основен фундамент белградската национална доктрина. Българите от Западните покрайнини не правят изключение.

Зверствата на режима на крал Александър и уязвимото положение на България след Първата световна война принуждават сънародниците ни там да вземат нещата в свои ръце.

По подобие на ВМРО в Македония, в Западните покрайнини българите създават Вътрешна западнокрайска революционна организация „Въртоп“. През повече от десет години от нейното съществуване, активистите на ВЗРО „Въртоп“ успяват да всеят страх у насилниците и да ги накарат да се съобразяват с правото на самоопределение на българите. Някои от акциите организирани съвместно с ВМРО.

Сръбската армия се опитва да се пребори с „Въртоп“ но успява да спечели само позор. Гръмогласието на сърбите спихва като спукан балон пред твърдостта на българите. За да се справят с четите на „Въртоп“, сръбските войници правят чутовно „геройство“. Те изкарват селяните от българските села и ги карат да вървят пред тях като „жив“ щит. Деяние, което представлява гнусно престъпление и едно от многобройните доказателства за „героизма“ и „храбростта“ на армията, която има победи основно срещу беззащитни и невъоръжени селяни.  

Днес ВЗРО „Въртоп“ и голяма част от нейните активисти са забравени от официалната историческа наука. Техният героизъм и желание за свобода, обаче, са безсмъртни. Днес, повече от 80 години от създаването на „Въртоп“, сме длъжни да си припомним за тези, които се бориха за българщината и да почитаме тяхната храброст и саможертва. 

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Четете още от рубриката ТУК

TrafficNews.bg