На тази дата се навършват 90 години от атентата в прохода Арабаконак срещу цар Борис III. На 14 април 1925 година царя в компанията на още четирима души излиза на лов за глухари в Етрополския балкан. На връщане към София в прохода разбойници нападат царя и спътниците му. Организатори и извършители са дейци oт въоръжената Копривщенската анархо-комунистическа чета, в която участват членове на Българската комунистическа партия и анархисти.

Изявени лидери на групата са Васил Икономов и Нешо Тумангелов.

                             

Обект на нападения на копривщенските терористи е била буржоазията, но са нападали и обикновени хора. Цел на терористите е пролетаризиране на населението и въоръжена съпротива срещу правителството. За радост покушението срещу царя е неуспешно, но при него двама от неговите спътници са убити.

Не без значение за спасяването на Цар Борис III е неговият боен опит. Той участва ефективно в Първата световна война като офицер за свръзка, за разлика от другите престолонаследници, които прекарват войната в щабовете. При престрелката с терористите и хвърлените от тях бомби, царят не губи самообладание. Сам подкарва пристигналия междувременно автобус на мястото на покушението, като спасява себе си и ужасените пътници.

Този атентат привлякъл вниманието на западната преса е известен като единственото посегателство срещу държавен глава в новата история на България. На същия ден в София е застрелян генерал Константин Георгиев от комунистическия активист Атанас Тодовичин.


Смъртта на генерала е е умело планирана от Българската комунистическа партия, която осъществява и най-големия атентат в историята на България. На погребението на генерала в църквата ''Св. Неделя'' на 16 Април – Великден, на което присъства военния, политически и културен елит на нацията комунистите взривяват покрива на църквата над главите на събралото се множество. Според някои източници при това зверско кръвопролитие загиват над 200 души, а сред тях са 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани и 3-ма депутати. Ранените са стотици!

В този ден смъртта си намират бойци, сражавали се геройски за България, опазили живота си през войните, и намерили смъртта си по време на празник. В църква!

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизъма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

TrafficNews.bg