Помните ли когато цяла зима чакахме да дойде лятото, за да отидем на море? Приготовления със седмици, багажи и цяла нощ път със старата соц кола. Разбира се „приключението” бе гарнирано с многократни спирания, защото колата е прегряла или на децата им е лошо. Пътя – второкласен асфалт и шофиране по 5-6 часа. Сега да отскочим за един уикенд до плажа е почти толкова естествено, колкото да се уговорим с компанията за купон.

Днес плажът е на малко повече от 300 километра от Пловдив и София, което означава, че за по малко от 4 часа шофиране, може да потопите крака в хладното море. А какво по-хубаво от курортите на съседна Гърция, които са магнит за нашенците.

Затова горещо ви препоръчваме това лято да направите няколко отскока до съседката ни - трябва ви само автомобил и един сак с бански, джапанки тениски и къси панталони. 

Красивата и екзотична природа, дългите плажни ивици с кристално чисти води са много добро място за забавления и почивка. В Северна Гърция има множество райски кътчета, които могат да ви предложат както незабравими емоции, така и релакс и спокойствие.

Днес ще ви представим един от най-красивите плажове, недалеч от България – Амолофи. Няма фен на южната ни съседка, който да не е чул или посетил местността.

Само на 2 километра от Неа Перамос по пътя преди Кавала се намира приказният девствен плаж Амолофи, което означава „дюни”. Той има „Син флаг“ и е един от най-красивите, до който можете да стигнете само след 4 часа шофиране от София и Пловдив.

 За да стигнете до този живописен плаж ви е необходим автомобил, тъй като е отдалечен от шума на курортните градчета.

Плажната ивица е дълга три километра, като се разделя на първи, втори и трети дюни, посредством скали. Там е рай за любителите на гмуркането и любуването на подводния свят. Близо да скалите може да видите различни формации, риби и дори октоподи. В близост до плажа се намира и борова гора, в която са разположени барбарони и е подходящо за релакс и следобедна дрямка.

Имa няkoлκο бийч бaрa, koитο прeдлaгaт чaдъри и шeзлoнги. Те са концентрирани на втори дюни.  Зa гocтитe нa зaвeдeниятa имa пοkрити пaрκинги, kaκтo и бeзплaтни пaрkοмecтa нa oтκритο зa другитe пoceтитeли нa плaжa.

 Най-удобно е да спите в Неа Перамос и да прескачате до Амолофи на плаж през деня, а вечер да се отдавате на задължителните гръцки удоволствия – узо и калмари или октопод на скара в някоя от многобройните кръчми в Перамос. 

Като в приказка! Неа Перамос - любима дестинация на пловдивчани СНИМКИНеобятен пясъчен плаж и вода… чиста като очите на морските нимфи

Неа Перамос е крайбрежен курорт на 18 км от Кавала. Най-пряк маршрут за пловдивчани е през КПП Маказа и от там само по магистралата. Столичани път трябва да поемат към граничния пункт през Гоце Делчев.

Постоянните жители на курорта са малко над 2 000 и тук можете да намерите всичко необходимо за спокойна почивка. Селото е типичен гръцки курорт и се съревновава с най - известни места.

Българската и гръцката реч са преобладаващите по плажовете на Неа Перамос, а тук-таме се срещат и румънци.  Именно заради интереса на нашенците, хотелите и къщите за гости са резервирани още от началото на пролетта.

Ако не можете да се сдобиете с квартира, то може да опитате в друг близък курорт - Неа Ираклица - златист пясък, плитко лазурно море и широка плажна ивица.

В курорта е пълно с таверни и барове покрай плажа, малки хотели. Както навсякъде в Гърция, настаняването е основно в апартаменти в семейни вили, повечето непосредствено до плажа. За любителите на палатките и караваните има организиран къмпинг.

Неа Ираклица - златист пясък, плитко лазурно море и широка плажна ивица СНИМКИПлажът е награден със „Син флаг”, отличие, което се дава за изключителна чистота

 

Снимки: feelgreece.com