Първите 100 дни на всяка  нова власт са т.нар. дни на толеранс. През този период започват да се полагат основните на управлението в мандата.  Кметът Здравко Димитров вече се отчете за първите 100 дни и даде заявка какво да очакват пловдивчани до края на годината и мандата.

-Г-н Димитров казахте на брифинга Ви по случай 100-те дни, че този период не го усетихте като толернас. Смятате ли, че хората имаха свърхочаквания към вас?

-Не мисля, че хората са имали свръхочаквания към мен и екипа ми. По-скоро нямаше спокойна атмосфера за работа. От първия ден буквално заваляха актове,глоби, финансови корекции… Имаше и протести, за неща, които дори администрацията няма отношение и не е виновна. Също се сблъскахме със заверени проблеми, които трябва да бъдат решавани в движение. Категорично имаше проблеми, които са били замитани през години, за да излязат точно в този момент.

Веднага давам пример – общините „Родопи” и Стамболийски не са си плащали с години таксите към Община Пловдив, като оператор на сметището. На 3 ноември бе балотажът, на 4  ноември идва в администрацията акт за 200 000 лева от РИОСВ. За мен е нелепо ние да сме изрядни, като данъкоплатци, а за това, че другите не плащат – да глобяват нас. Ще се боря това да бъде променено.

Оттам продължиха и финансовите корекции по европрограми, за които не са спазени условия. Те са от реализирането на компостиращата станция до Водния цикъл, като наказанията са между 10 и 25% корекция . И така набързо се натрупаха близо 900 000 лева наказания на Община Пловдив, които трябва да се плащат от бюджета.

-Може би най-голямото напрежение,което се усеща е ситуацията със стадионите и феновете на Ботев и Локо. Какво мислите за цялото това напрежение и има ли шанс Пловдив накрая да не получи нищо?

- В момента ситуацията е такава, че каквото и да се каже - едната страна винаги ще бъде недоволна. Премиерът иска да им помогне и на двата тима и вече е изразил своята подкрепа. Силно се надявам заради тази ситуация да не се стигне до там, че той да оттегли подкрепата си.  Имахме много срещи, винаги сме изслушвали всички страни. Не бива да се забравя, че Ботев нямат стадион. Локо искат трибуна и база за детско-юношеската школа. За всички тези неща не сме спрели да работим! Аз не мога да ги съветвам, уважавам тяхната гледна точка и сигурно за тях са си прави. Лично съм скептичен, че ще се стигне до консенсус, макар силно се надявам на това, защото може да изпаднем в ситуация, при която нищо да не се реализира.

- Има ли нещо, което може отличите  през тези 100 дни?

- Имаше много пропуснати неща през годините, заради които имаше опасност да изгубим 38 млн. лева! Радвам се, че с екипа ми успяхме да ги спасим, тъй като без те да бъдат усвоени, щяхме да имаме и по-малко средства в следващия програмен период. Това го отчитам като голям успех.  

Смятам, че и краткосрочните мерки с промяна на режима на светофарите на невралгични кръстовища също даде положителен ефект. Тепърва ще работим за разтоварването на трафика.

- Казахте, че всички зам.-кметове ще носят своята отговорност и за това техният брой е деветима. Каква оценка поставяте на тях?

-Доволен съм от всички зам.-кметове. Двама от тях дойдоха в началото на годината. Има хора с опит, които влязоха в проблемите от първия ден. Имаме опитни и други специалисти, които обаче им липса политическото говорене, но ще се научат. Обичат да казват, че са деветима… Но независимо от техния брой, това по никакъв начин не ощетява бюджета, тъй като заплатите им са от държавната хазна. Още повече,че всеки един от тях носи отговорността си за това какво се случва в неговия ресор.

Според мен екипът започва все повече да навлиза в работата и тепърва ще дава резултати.

-Какво мислите за работата на районните кметове, имаше напрежение по време на бюджета и с групата на ГЕРБ?

-  Районните кметове се справят също много добре. Аз също съм изпълнявал такива функции и знам какво е. Те показват огромно желание за работа, а освен това ще им дадем в пъти повече пари отколкото са получавали до този момент. Така те ще могат да изпъкнат, да работят и да изпълнят своите ангажименти към пловдивчани.

Отдавам ситуацията, която се случи по време на сесията за бюджета, на нарушена комуникация. Нещата започват да се регулират, няма да има каквито и да е катаклизми. Отлично знам какво е да си районен кмет без средства, още повече,че аз никога не съм разполагал с подобен бюджет, с какъвто те ще имат. Няма как да им причиня да са без средства за програмите им. Ние сме от една партия, идват важни избори догодина, ще работим заедно.

-Мнението Ви за областния управител Дани Каназирева и първите й 100 дни? Не се ли появява на прекалено много места, макар да не се иска нейното присъствие на тях? Дава и доста мнения за Вашата работа като кмет…

-  Лично съм съветвал г-жа Каназирева, като съм й казвал, че тя не е общински съветник и естеството на работа е съвсем различно. Тя вече трябва по-отгоре и от друг ъгъл да гледа нещата и цялата картина. Отговорността й е за 18 общини, като не бива да дели  нито една от тях. Стилът й на работа е такъв, но е факт, че се справя добре и е активна. С времето смятам, че ще успее да балансира нещата.

- Какво научихте за тези 100 дни в Община Пловдив?

-По-скоро затвърдих едно мое мнение, че каквото и да направиш все си виновен. Винаги ще има недоволни, винаги ще има хора, които критикуват. Не можем да избягаме от същността си. Моята врата винаги е широко отворена за всички – за представители на всички политически партии, граждани, сдружения… Организирахме три обществени обсъждания и няколко приемни.  За мен с разговори винаги могат да се намерят пресечни точки. Друго, което мисля, е че трябва да спрем да се делим за важните за Пловдив неща. Трябва да разберем, че заедно нещата ще се случат по-бързо и ще е за добро за всички.

- Каква оценка си поставяте за изминалия период? Преобладават негативни оценки в анкетите в медийното пространство?

- Не отдавам значение на този тип анкети. Знаем кои ги четат,  кои хейтят, коментаторите и коментарите са едни и същи. За мен е важна оценката на хората около мен и тези, които срещам. Там нещата са много-различни.

Оценка на себе си не мога да сложа, никога не съм го правил, дори като спортист. Лично за себе си, винаги съм  недоволен и смятам, че мога да се справя по-добре. Бях така на терена, така съм и в живота. Това ме е движило напред – винаги може и по-добре!

- Какви реформи да очакват пловдивчани и проекти спешно трябва да започнат?

-Хората могат да очакват по-твърда ръка, ще има и обединяване на общински предприятия, някой хора вече се пренастройват, като отиват на други работни места. Ще изисквам повече от администрацията и от зам.-кметовете. Оттук нататък Община Пловдив трябва да започне да работи като смазана машина.

Имаме 40 млн. лева неразплатени проекти и средства. Това затруднява нещата, тъй като те обвързва с тях и трябва да ги изпълниш. По-трудно се работи по-този начин.

Задължително трябва да решим казуса със Зоопарка, там ще пуснем нова обществена поръчка. „Модър-Царевец” и „Даме Груев” ги започваме тази година. Ще има и много други, които ще стартираме, но нека нещата започнат да се случват едно по едно.