Революционен метод за премахване на лезии в черния дроб прилага д-р Ганчо Костов в пловдивската УМБАЛ „Каспела”. Ехографски асистираната чернодробна хирургия младият лекар усвоява в Милано при един от двамата най-добри хирурзи в тази област - проф. Гуидо Торзили. Методът се използва при метастази от чревен карцином и цели запазване на максимално пълен обем от чернодробния паренхим.

„Когато има няколко метастатични лезии, които са пръснати в различни чернодробни сегменти, не е необходимо да отстраним половината черен дроб. Отстраняваме само тях и по този начин съхраняваме доста по-голям обем паренхим, който да поеме функцията на черния дроб. Разбира се, осъществяваме и анатомични резекции. Всичко е строго индивидуално, според патологията, индивидуалните особености на пациента и съпътстващите заболявания”, обяснява младият хирург.

Д-р Костов има специализации по лапароскопска, панкреатична, чернодробна, ендокринна хирургия. Има завършени курсове по хирургия на млечната жлеза в Турция, Хирургия на надбъбречната жлеза в Есен. Участва в множество национални и международни конгреси и конференции по хирургия. Член е на Британската асоциация по ендокринна хирургия и тази година присъства на годишния им конгрес в Барселона. Съчетава работата си с пациенти с преподавателска дейност. Асистент е в Катедрата по Специална хирургия на Медицински университет – Пловдив, където води чуждестранните студенти.

Споделя, че към медицината се насочил по хуманни подбуди. Избрал хирургия, предвид факта, че тя е една от инвазивните специалности, които дават възможност на лекаря пряко да се намеси и да лекува болестта. Ежедневието му е доста напрегнато. Работният му ден започва рано със задължителния рапорт, на който обсъждат пациентите. И завършва късно вечерта, обикновено на тенис корта, където се разтоварва от натрупания стрес. В промеждутъците между операциите пък намира време и да преподава. „Изисква се сериозно пресмятане на времевите интервали. Въпреки че по време на операция времето е относително понятие. Операцията трябва да се свърши както трябва и няма място за бързане”, казва хирургът.

Най-сложната операция, която е извършвал, е широкообемни чернодробни резекции с отстраняване на повече от три чернодробни сегмента. Въпросът, колко продължава подобна интервенция, посреща с усмивка. „Първият ми учител в хирургията – д-р Арменков, казваше, че на този въпрос се отговаря по един начин: От началото до края на операцията. И на пациентите винаги така отговарям, тъй като факторът време е силно субективен. Зависи от много неща - индивидуалните особености на пациента, самата операция. Но продължителността средно е около 4 часа, ако няма нежелани събития, които да доведат до допълнително удължаване”, посочва д-р Ганчо Костов.

И до днес си спомня първата операция, която трябвало да извърши сам. Бил още специализант и му дали да махне един апендикс. Пациентът имал остър апандисит, бил и много пълен. „Струваше ми се, че никога няма да мога да се справя с тази задача и тази операция никога няма да свърши. Разбира се, бях под контрола на моите учители. Но все пак успях да се справя и това ми даде увереност, че не винаги, когато нещата изглеждат трудни и неизпълними, са такива. Ако човек прояви упорство и има необходимите знания и умения, които се придобиват в хода на обучението по хирургия, а то не спира цял живот. Трябва непрекъснато развитие, за да се поддържа едно задоволително ниво на медицинската услуга”, обяснява медикът.

Мъж, на когото направил самостоятелно първата чернодробна резекция, пък и до днес е любимият му пациент. Мъжът бил опериран първо по повод колоректален карцином, била му направена дясна хемиколектомия. „След две години се диагностицираха метастази в черния дроб. Аз отстраних тези разсейки, след още една година дойде с нови, в областта на пети сегмент, отстраних и него. Сега пациентът е добре. Провежда химиотерапия и няма данни за други разсейки”, щастлив е хирургът.

Д-р Костов отчита, че проблемите, с които пациентите идват в болницата, не са свързани само със страданието от самото заболяване. Нивото на стрес за хирургично болните пациенти е изключително високо, заради неяснотата, честата необходимост от оперативна интервенция. Освен правилна диагностика, хирургично лечение и следоперативно лечение, те се нуждаят и от подкрепа от страна на лекарите, за да преминат през това сериозно изпитание – и психологическо, и физическо.

„Най-голямото предизвикателство в работата е може би да останеш човек. Да не забравяш, че тези хора, които оперираш, са хора. Да не забравяш, че и ти си човек. Защото, когато загубим човещината, медицината също изчезва”, казва младият лекар. И към пациентите, и към студентите си той спазва едно правило – да е честен и да казва истината.  На пациентите задължително обяснява какво предстои в хода на лечението, какви са рисковете, евентуалните ползи и усложнения. Категоричен е, че всеки сам трябва да вземе решението дали да направи дадена операция, или не.

Най-трудно за него е да съобщава тежки диагнози. Старае се да го прави много внимателно, да каже истината, но не по жесток начин. „Ако го атакуваш с цялата негативна информация, ти вече си го загубил за каузата. Самият той ще се откаже и тогава няма как да спечелиш битката. А тя се печели в главата, не само в операционната”, смята д-р Костов. И позчертава, че диагнозата рак отдавна не е смъртна присъда. Прогнозата на онкологичните заболявания обаче е пряко свързана със стадия на откриването. „В последните години новите медицински технологии доведоха до по-ранно откриване на редица карциноми и това значително подобри прогнозата. Имаме наистина много рано хванати тумори, благодарение на колегите от нашата гастроентерология, и това дава шанс за пълно излекуване на пациентите. Разбира се, дори икономики, които са доста по-развити от нашата, няма как да си позволят скринин за всички заболявания на цялото население. Това е невъзможно. И затова целта е да се обхванат рисковите групи – групите с повишен риск от възникване на определен вид заболяване. Така че мисля, че стъпките са направени”, оптимист е хирургът.

Съветът му към пациентите е да имат доверия на своите лекуващи лекари. Казва, че няма нито един медик, който да иска умишлено да навреди на пациента. Всеки един от колегите му иска да съхрани, да възстанови и да опази здравето на пациента. Защото това му е работата и той я е избрал не заради възнагражденията, избрал я е със сърцето си.

„Пациентите трябва да се фокусират върху доверието. За да върви правилно лечебно-диагностичният процес, трябва да има взаимосвързаност между лекуващия лекар и пациента. Само така нещата да се движат в правилната посока”, допълва д-р Ганчо Костов.