Младите лекари - Д-р Евгени Попов: Не прекалявайте с алкохола, за да не прекарате празниците в Урологията

Специализантът е трето поколение медик, най-голямото предизвикателство за него са безкръвните операции

Пловдив 22.12.2019 09:00 14994 1

 

Не прекалявайте с алкохола, за да не прекарате празниците в Урологията. Прекомерната му употреба може да засегне простата и да доведе до задържане на урина. Вследствие на това се появяват и други проблеми, които често налагат хоспитализация. „По празници пациентите ни се увеличават, затова съветът ми е хората да внимават с питиетата”, казва д-р Евгени Попов.   

Той е специализант в Клиниката по урология на УМБАЛ „Пловдив”. Трето поколение медик е. Медицината му е в кръвта, тъй като повечето му роднини са се посветили на най-хуманната професия. Дядо му и баща му са хирурзи, баба му – зъболекар, а майка му е старша сестра в Урологията на бившата Окръжна болница. Въпреки това родителите никога не са му налагали да тръгне по техния път. Казвали му, че е редно той сам да прецени дали е достатъчно отговорен, за да се занимава с медицина.

Семейството било и основният му мотив да остане в България. „Не е толкова лесно човек да се отдели и да отиде на ново място. Съгласен съм, че в Европа има много възможности. Търсят се лекари навсякъде. Но моето семейство е тук, тук са моите родители и аз държа първо да опитам тук. Да помогна, доколкото мога, в нашето здравеопазване. А и ако много бъдещи лекари изберат да емигрират, кой остава тук да лекува българите”, пита се специализантът. И признава, че условията трябва да бъдат доста по-добри, за да задържат лекарите у нас. Но той е оптимист, че ще дойдат и по-добри времена.

 „Повечето хора свързват професията с престиж. Да, така е, но с нея идват и много отговорности. Смятам, че преди всичко трябва да предразположиш хората с отношението си към тях. Да се изслушват проблемите и да се влезе в положение. И след това да се подходи към определено лечение за съответното заболяване”, споделя д-р Попов.

Той е категоричен, че когато си наследник на добри лекари, към теб има определен очаквания и това донякъде тежи. „Летвата е вдигната високо, но аз ще се постарая, ще дам всичко от себе си да се развия в тази сфера и да помогна на колкото се може повече хора. Това е най-важното за мен”, казва младият лекар.

Към урологията се насочил, тъй като му харесва колко бързо се развива специалността от ендоскопска гледна точка. Именно безкръвните операции са и голямото предизвикателство за него, иновациите и технологиите го привличат. В ежедневна работа всеки един случай му е интересен. Най-често пациентите идват в клиниката с проблеми с простата при мъжете -  затруднено уриниране, чувство, че пикочният мехур е недоизпразнен, след като приключи уринирането, парене, както и цистит при жените. Не са малко и хората с остри болки, с т.нар. бъбречна криза. Вече е асистирал и в няколко операции на началника на клиниката проф. Димитър Шишков за премахване на пикочен мехур и замяната му с нов, моделиран от собствените черва на пациента. „Това е висш пилотаж в урологията. Надявам се някой ден и аз да стана толкова добър хирург като проф. Шишков”, пожелава си д-р Евгени Попов.

 

 

 

Изпрати новина