48-годишният Борис Иванов, който избяга от затвора в Ловеч, е изнасилил и ограбил старица на 89 г. на 16 май 2010 г.

Тогава също е бил издирван, защото отново е избягал от външен обект. Излежавал е присъди за кражби и грабежи. Преместили са го в общежитието “Разделна”. Изчезнал от обекта на 13 май 2010 г. по същия начин, както и сега. Надзиратели и полицаи започват да го издирват. Борис обаче пътува на автостоп, отбива се при стари приятели от затвора в Суворово, тръгва на сватба на дъщерята на свой приятел. Скарват се и отново потегля на път. 3 дни след бягството, на 16 май, е в село Щипско до Вълчидол. Минал покрай къщата на самотна старица. Жената е на 89 г. Забелязал, че простира дрехи на двора. Прескочил оградата и влязал в къщата й, съобщава 24 часа. Тя го спипала вътре.  

“Къде са парите?”, попитал я Борис. Свалил кърпата от главата й и я завързал на устата. Тя му посочила синя престилка, където държала спестяванията си - 62 лв., и той ги взел. След това беглецът завързал ръцете на бабата зад гърба й, избутал я до хладилника и я натиснал на земята. Свалил дрехите й и брутално я изнасилил. Докато удовлетворявал нагона си, удрял жената с юмруци по главата. След това я изоставил завързана и си тръгнал. Когато успяла да се освободи, жертвата седнала на тротоара пред къщата си. Открила я дъщеря й. През това време Борис Иванов тръгнал пеш към Вълчидол, след това с каруца на свой приятел - към съседно село.

Заловен е на 3 юни 2010 г. след 3 седмици издирване. Връщат го в затвора, но излиза през декември същата година. Разследването за изнасилването и грабежа на бабата още тече. 2 седмици след като излиза от затвора, през януари 2011 г., ограбва продавачка в магазин. Няколко часа по-късно кварталният полицай го намерил между каменните кръстове на гробището.

При бягството му от затвора тази седмица Борис Иванов не е имал помагач. “Това всъщност е друг затворник, който се опитва да го спре”, уточниха от прокуратурата.

Циганинът Борис Иванов излежавал 13-годишна присъда в затвора в Ловеч. Той избяга от двора на бившата най-голяма фирма на Балканите за производство на сухо мляко “Сердика” в четвъртък около 10,30 ч.

Всъщност рецидивистът е с 4 присъди, от които за грабеж му били дадени 12 г. затвор, за изнасилване също толкова. По четирите присъди било постановено общо наказание от 12 г. , увеличено с още година.

Той вече бил излежал 7 и малко отгоре - оставали му 4 години и девет месеца.

Преди две седмици го настанили в общежитието, а в четвъртък бил едва вторият ден от работата му във фирмата, която се намира по пътя за Троян. Според главния прокурор Сотир Цацаров ръководството на затвора и надзирателите трябва да понесат своята лична отговорност за конкретната ситуация.

Борис Иванов е от Добрич, не е семеен, майка му, сестра му и пастрока им живеят в с. Полковник Иваново, има брат във Варна. Още в деня на бягството му били проверени всички възможни адреси.

При разпитите другите четирима затворници, с които почиствали фирмено хале, обяснили, че нямат представа какво му е щукнало, та така внезапно хукнал, прескочил оградата и побягнал към асфалтовия път. Тревогите им обаче били свързани с това, че сега мерките в общежитието ще се затегнат. Затова и подгонили беглеца, за да го спрат.

Според разследващи възможно е Борис да е стопирал автомобил, с който да е напуснал района, както го е правил и през 2010 г.

В издирването на рецидивиста бе включен и хеликоптер, който облетяваше горите и просеките в околностите на Ловеч. Той е снабден с камера и заснема всичко, дори и най-слабото движение.

“Установено е, че лицето, посочено от фирмата за осъществяване на контрол, не е било на обекта”, заяви вътрешният министър Валентин Радев пред депутати в парламента. Той обясни, че от фирмата ги уведомили за бягството с телеграма в 13 ч и 2 минути. “Веднага през пресцентъра на МВР беше изпратена снимка на беглеца до електронните медии”, добави Радев. Униформени обходили близката гора, както и пътя до Севлиево. “Направени са контролно-пропускателни пунктове в селищата в района”, уточни Радев и добави: “И него ще хванем. Дано не направи някоя беля”.