Крути мерки за затягане на дисциплината на водачите на МПС били обсъдени на последното заседание на Консултативната комисия по проблемите на безопасността на движението.

Едно от предложенияа е шофьорите, които не спрат на знак „Стоп” да остават без книжка и да си я връщат след издържан психотест. Отделно от това нарушителите ще губят и 13 контролни точки от талона си.

Друго от предложенията гласи, че глобата за шофьора ще се увеличава за всеки допълнителен пътник, който вози в колата. Максимално позволената скорост в населените места пък може да спадне до 30 км. в час.

Предложението все още не се е превърнало в законопроект, а с него се цели предизвикване на обществена дискусия, коментира за Дарик секретарят на Консултативната комисия по проблемите не безопасността на движението – Алекси Кесяков: Целта е да направим една широка дискусия, защото сега ще ревем за книжката за този, който не спира на "Стоп", а няма да ревем за тези, които убиха жените си, защото не спряха на "Стоп", обясни Кесяков.

Според Алекси Кесяков предложението за по-голяма глоба в зависимост от броя на пътниците цели да заостри вниманието на шофьорите, които превозват свои близки. Предлага се и шофьорите, които навлизат в насрещното платно и причиняват катастрофа също да оставт без книжка и да си я получават след наново изкарани шофьорски курсове и издържан изпит. Същото предложение се отнася и за шофьорите, които излизат от пътя и самокатастрофират.